Ezeket látta már?

A kétszer oltottak között több a fertőzött, mint az oltatlanok közt?

immunitás, védettség, covid19 fertőzés, koronavírus, oltás

Felröppent a hír, hogy az Egyesült Királyságban a kétszer oltottak között arányaiban több a fertőzött, mint a nem oltottak között a 40-79 évesek korosztályában.

Ha az iskolába való visszatérés újabb hullámot eredményez Angliában – márpedig a Leicestershire-ből és Skóciából származó adatok erre utalnak – akkor kemény ősz elé néznek - és a kórházak ismét komoly nyomás alá kerülhetnek.

A brit kormány oltásfelügyeleti jelentéséből származó új adatok szerint ugyanis a 40 és 79 év közötti korcsoportban a fertőzöttek túlnyomó többsége kétszeresen oltott (lásd alább).

oltóanyag -felügyeleti jelentés UK Covid -19 vakcina felügyeleti jelentés - 36. hét Forrás: itv.com/news

A delta variáns keresztülhúzza a vakcinától vártakat?

Meglepő a kettős oltással rendelkezők körében tapasztalható magasnak tűnő fertőzöttségi előfordulási arány. Vezető tudósok szerint a magyarázat legalább részben az, hogy "a vakcina hatékonysága nem olyan jó, mint szeretnénk a Delta variáns esetében".

Persze, fontos megjegyezni, hogy a súlyos megbetegedések lényegesen ritkábban fordulnak elő a beoltott fertőzöttek között, mint a nem oltottak között - írta a www.itv.com, hozzátéve: meglepő, hogy ezek a statisztikák eddig kevés figyelmet kaptak, és így kevés vitára adtak alkalmat.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő szerint az angol kormány a jelentésében megadja az értelmezést: annak, hogy a 49-79 éves kétszer oltottak körében a fertőzöttségi ráta az adott táblázatban magasabb volt, mint a nem oltottaké, számos ok szerepelhet, közöttük az, hogy statisztikailag eltér az oltottak és a nem oltottak népessége. Vagyis, pl. a kétszeresen oltottak között az angol oltási politikának megfelelően nagyobb a különféle, SARS-CoV2 fertőzés és COVID-19 betegség szempontjából fokozott kockázatú emberek aránya, továbbá a tesztelések kivitelezése is más. Vagyis, az hírben szereplő táblázat nem alkalmas összehasonlító értékelésre.

Ez is érdekelheti:

Forrás: MTI/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához