Ezeket látta már?

Delta-variáns: ha volt már koronavírusos, majd Pfizerrel oltották, van egy jó hírünk!

delta variáns, koronavírus, covid-19, fertőzés,

Hibrid immunitásról adtak hírt amerikai kutatók, akik azt mondják: a koronavíruson átesettek, majd mRNS vakcinával oltottak immunitása bivalyerős lehet.

Egy új, érdekes kutatás bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy bizonyos emberek szervezete rendkívül erős immunválaszt képes kiváltani a Covid–19 betegséget okozó koronavírus ellen. A kutatók ezt a jelenséget „emberfeletti immunitásnak” nevezték el, de vannak, akik „hibrid immunitásként” írják le. Az NPR szerint közéjük tartozik Shane Crotty immunológus is. - írja a HVG

Szuperimmunitás a mutációk ellen

A bioRxiv tudományos tárban tették közzé a tanulmányt, ami szerint olyan antitesteket találtak a kutatók, amelyek 6 variánst is képesek semlegesíteni, valamint több más, a SARS-CoV-2-vel rokon vírust.

A kutatók a vizsgálataik alapján arra jutottak, hogy azok, akik felépültek a fertőzésből és mRNS oltást is kaptak, kifejezetten nagy mennyiségű antitestet termelnek. A szakemberek szerint ez a mutációk ellen hathatós védelmet adhat, még a gyorsan fertőző delta-variánssal szemben is. Sőt, Paul Bieniasz, a Rockefeller Egyetem virológusa azt sem zárta ki, hogy ez az immunitás a még fel sem bukkant vírusmutációk ellen is működhet, de ez egyelőre csak elméleti feltételezés.

Akik mRNS vakcinát kaptak, jobb helyzetben vannak

Az átlagosnál erősebb immunválaszt tartanak lehetségesnek azoknál, akik nemcsak átestek a fertőzésen, de mRNS vakcinával is oltották őket. A Rockefeller Egyetem másik virológusa, Theodora Hatziioannou szerint:

Szerintem ők vannak a legjobb helyzetben a vírus elleni küzdelemben. Az ilyen emberek vérében lévő antitestek még a 20 évvel ezelőtt megjelent SARS-CoV-1-et, az első koronavírust is képesek semlegesíteni. Holott az a vírus nagyban különbözik a mostani járványt okozó SARS-CoV-2-től.

Azt azonban Hatziioannou is hozzátette, hogy ez nem garancia arra, hogy mindenki, aki az említett kondíciókkal rendelkezik, védett. Ők mindössze 14 pácienst vizsgáltak.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához