Ezeket látta már?

A szezonális influenza sok esetben tünetmentes!

2014.03.17. Módosítva: 2015.11.04.

A szezonális (téli) influenzajárvány betegei a teljes népesség kb. 1/5-ét jelentik évről évre. Érdekes megfigyelés, hogy a betegeknek viszont csak mintegy 23%-a aki bármilyen influenzaszerű tünetet mutat, és csak 17% aki egyáltalán orvoshoz fordul emiatt…

Az észlelések egy nagyméretű brit közösségi vizsgálatból származnak, ahol 5 éve időszakra terjedően vizsgálták a szezonális influenza súlyosságát, és a társadalomra nehezedő "betegségterhet".

A szezonális influenza sok esetben tünetmentes!

"Ez pont olyan, mint a jéghegy csúcsa-effektus. Az országok megfigyelő rendszerei (nálunk OKI, ÁNTSZ) számára láthatatlan marad az esetek nagy része, hiszen nem is keresik fel az orvost." – említi a tanulmány egyik szerzője.

"A legtöbben el sem mennek az orvoshoz, még amikor elmennek, és az orvos rákérdez, akkor sem biztos hogy felismerik saját influenzájukat. Az orvost felkereső betegek nyomon követése azt furcsa eredményt adja, hogy a közösségi esetek számát alul- míg a kórházi esetek és halálozások számát túlbecsülik. Ezért is nagyon fontos lenne a közösségben élő betegektől származó információ, a megelőzés és a betegségkontroll követendő módszerei miatt.

A cikkben említett Flu Watch vizsgálat öt népességcsoportot követett nyomon 6 influenzaszezonon át (2006-20111). A kutatók becsléseket végeztek az influenza előfordulását, valamint a tünettel járó fertőzések, és az orvoshoz forduló betegek számát illetően.

A résztvevőkön vérképvizsgálat történt minden egyes influenzaszezon előtt és után, és hetente beszéltek a résztvevőkkel, észleltek-e köhögést, megfázást, torokfájást, influenza-szerű tüneteket.

Az eredmények szerint a nem átoltott közösségben minden téli influenzaszezonban kb. 18% volt a fertőzések száma. 77%-uknál nem voltak tünetek, és a teszttel igazotl influenzásoknak is csak 17%-a kereste fel orvosát.

A vizsgálat arra utal, hogy a normál közösségben, népességben a nyomon követés meglehetősen alulbecsüli a fertőzés – és a betegség előfordulási arányát. Jellemző, hogy a téli influenza előfordulási aránya 22x (!) nagyobb mint amit a brit háziorvosi szövetség nyomon követéssel foglalkozó szervezete regisztrált.

Dr Peter William Horby az oxfordi egyetem Vietnamban működő kutatója szerint: "látjuk, hogy milyen magas a klinikai tüneteket nem mutató influenza aránya, itt csak az lenne egy fontos kérdés, hogy ezek az emberek/betegek milyen arányban adják át a fertőzést másoknak. Az egészségesnek tűnő személyek, még enyhe fertőzöttség esetén is, elég jelentős mértékben hozzájárulhatnak az influenza terjedéséhez a közösségen, népességen belül."

A cikkben leírtak nemcsak az influenza, hanem más fertőző betegség terjedésével kapcsolatosan is tanulságokkal szolgálnak. Éppen azért mert számos hibaforrás lehet a statisztikákban, a betegek számát akár jelentősen alul- vagy túlbecsülik. Akkor lennének megbízható adataink minderről, ha sikerülne standardizálni egy-egy járvánnyal kapcsolatban az adatgyűjtést a betegség súlyosságáról, elterjedtségéről, fertőzőképességéről, veszélyességéről. Már csak azért is, mert korunkban olyan szintű lett a migráció, hogy az utazások révén pillanatok alatt behurcolható egy-egy fertőzés akár a világ másik végére...

Forrás: sciencedaily.com

Forrás: sciencedaily.com