Agresszívabban és gyorsabban terjed a koronavírus most, mint tavasszal

#koronavírus #Covid-19 #Magyarország #járvány
2020.09.03.

Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa szerint jelenleg gyorsabban és agresszívabban terjed a koronavírus, mint az első hullám idején.

A koronavírus járványnak most másik arcát látjuk, mint amit tavasszal megismertünk, ennek megfelelően másként is kell viselkedni: míg akkor egy fertőzött átlagosan 1,1 embernek adta tovább az új típusú koronavírust, addig most 2,5-3-nak, azaz a járvány két-háromszoros sebességgel terjed - írja a Népszava.hu

Kétszer, háromszor olyan gyorsan terjed a koronavírus

Oroszi Beatrix - aki a Semmelweis Egyetemen, a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete által szervezett „COVID-19 járvány” előadásán elmondta: augusztus eleje óta az esetszámok lépcsőzetesen emelkednek, az áttörés pedig a múlt heti hosszú hétvége után volt.

Mint mondta, augusztus első négy hetében az 1853 új esetből csupán 163 megbetegedés volt köthető külföldi fertőzéshez. Mostanra ez az arány a 10 százalékot sem éri el, ezért nem biztos, hogy a határok lezárása hatékony eszköz – érvelt az epidemiológus.

Inkább a fiatalok az érintettek

A koronavírus 2. hulláma inkább a fiatalokat érinti: az első hullámmal ellentétben, amikor a fertőzöttek átlagéletkora 63 év volt, most az átlagéletkor 31 év. Ez azért is jelenthet nagyobb problémát, mert tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel észrevétlenül adhatják át a fertőzést másoknak.

Oroszi Beatrix emlékeztetett arra, hogy Floridában is hasonló történt: ott is a fiatalok betegedtek meg először, majd átkerült a fertőzés más korosztályokra is. A szakember szerint éppen ezért a koronavírus járvány elfojtásához is más stratégiára van szükség mint tavasszal. A legfontosabb teendő az új esetek és azok kontaktusainak gyors megtalálása és elkülönítése, amihez nagyon sok tesztelésre lenne szükség, ezért annak érdekében, hogy a lakosság minél könnyebben hozzáférjen a tesztekhez, ingyenessé kell tenni azokat. Hozzátette: az emberek azzal tehetik a legtöbbet, ha helyesen – szájat, orrot is eltakarva viselik a maszkot, megtartják a fizikai távolságot (másfél métert), és gyakran mosnak kezet.

Forrás: Népszava.hu

Forrás: népszava