Ezeket látta már?

Veszélyes agyevő amőba ellen találtak megoldást a kutatók

amőba, fertőzés, Balamuthia mandrillaris, antiboitikum, húgyúti gyógyszer

A betegség kialakulása esetén a páciensek 90 százaléka nem éli túl a fertőzést.

A Balamuthia mandrillaris okozta fertőzés eleinte enyhe tünetekkel jár, ám viszonylag gyorsan, hetek, hónapok alatt, de egyre biztosabban súlyosbodik. A kórokozóra gyakran hivatkoznak agyevő amőbaként az agyra gyakorolt hatása miatt.

A publikációban egy 54 éves, a Balamuthia mandrillaris által megfertőzött férfi esetét mutatják be. Az egysejtű porban, talajban és vízben fordul elő, és sebeken keresztül vagy légzés révén juthat be a szervezetbe. Az amőba a véráramba kerülve az agyba is eljuthat, és granulomatózus amőbás agyvelőgyulladást idézhet elő.

A tanulmány szerint ezen agyra veszélyes amőba ellen hatásos lehet egy több évtizeddel ezelőtt kifejlesztett, húgyúti fertőzések ellen használt készítmény – írja a Science.

Az amőba a betegek többségével végez!

Az említett tanulmányban szereplő férfit egy rohamot követően kezdték el kezelni egy észak-kaliforniai kórházban. Megvizsgálták MRI-vel, majd miután észrevették az agyában, átszállították a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem klinikájára. Az itt elvégzett mintavételek kimutatták a szervezetében a Balamuthia mandrillarist.

A szakértők agresszív, parazitaellenes, antibakteriális és gombaellenes gyógyszerekkel kezelték. Dr. Natasha Spottiswoode, a csapat tagja elmondta, azért ezekkel, mert korábban alkalmazták őket túlélőknél. Sajnos azonban a terápia nem volt hatásos, súlyos mellékhatásokhoz, köztük veseelégtelenséghez vezetet, és a fertőzés sem múlt el.

Más megoldást keresve Spottiswoode előásott egy 2018-as jelentést, amely szerint a nitroxolin húgyúti antibiotikum laboratóriumi körülmények között képes elpusztítani a B. mandrillarist. A készítmény Európában elfogadott, az Egyesült Államokban viszont nem, ezért az orvosok engedélyt kértek az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól. Úgy tűnik, a gyógyszer más készítményekkel kiegészítve jelentősen javított a férfi állapotán, akit utóbb hazaengedtek, igaz, a kúrát otthon is kellett folytatnia. A szakértők már vizsgálnak egy másik, hasonló esetet, amelyben a páciens szintén nitroxolint kapott.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

12 különböző daganat támadta meg: ezért tudta mindegyiket legyőzni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fertőzés

Forrás: Science