Ezeket látta már?

Kiderült: ez az ital legalább hétféle rákot okoz!

alkohol, alkoholfogyasztás, rákkeltő, egészségkárosító, rákkockázat, daganatos betegségek

Vigyázzon: ha hetente háromszor iszik ebből, a rákot kockázatja. Főleg a mell- vagy a vastagbélrákot; a legtöbb szívbetegség kockázati tényezője; illetve a májbetegségek fő oka.

A Canadian Center on Substance Use and Addiction új iránymutatása szerint az alkohol egészségkárosító hatásainak kockázata alacsony azoknál, akik hetente két vagy kevesebb egységnyi alkoholos italt fogyasztanak, nagyobb fogyasztás esetén pedig a kockázat is lényegesen magasabb.

„Jobb kevesebbet inni” – áll az új iránymutatásban, amely helyébe lép, a kanadai 2011. évi alacsony kockázatú ivási irányelveinek (LRDG). A szövetségi, tartományi és területi kormányok végrehajtó bizottságával, nemzeti szervezetekkel, illetve három tudományos szakértői csoporttal, valamint egy belső, bizonyítékokat vizsgáló munkacsoporttal konzultálva kidolgozott iránymutatás a következő megállapításokat tartalmazza:

 • A heti egy egységnyi alkoholos ital fogyasztásának olyan egyértelmű előnyei vannak, mint például a jobb általános egészségi állapot, a pihentetőbb alvás, vagy a biztonságban kihordott terhesség.
 • Hetente egy vagy két szokásos ital elfogyasztása valószínűleg még nem jár alkohollal kapcsolatos káros következményekkel.
 • Heti három-hat ital növeli a mellrák, a vastagbélrák és egyéb rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
 • Hetente hét vagy több ital növeli a szívbetegség vagy a stroke kockázatát.
 • Minden ennél nagyobb gyakorisággal elfogyasztott további ital, "radikálisan növeli" az egészségügyi következményeknek a kockázatát.

Az alkohol károsabb, mint azt korábban gondolták.

"Az adott egységeken felüli alkoholfogyasztás a betegségek kialakulásának kulcsfontosságú tényezője" - foglalta össze Adam Sherk, PhD, a Victoria Egyetem (British Columbia) Kanadai Anyaghasználatkutató Intézetének tudósa, aki az útmutatás elkészítésében is közreműködött – "A fő üzenet, amit minden orvosnak hangsúlyoznia kell a páciensei felé: ha eddig nem tudatosult, tudjon róla, valóban jobb, ha kevesebbet iszik."

Peter Butt, MD, a saskatoon-i Saskatchewan Egyetem klinikai docense és az útmutatási projekt társelnöke elmondta::

"Az Egészségügyi Világszervezet több mint 200 ICD-kóddal ellátott állapotot azonosított, amelyek az alkoholfogyasztással kapcsolatosak. Ez számos lehetőséget teremt arra, hogy rákérdezzünk az alkoholfogyasztás mennyiségére és gyakoriságára, összefüggésbe hozzuk azt a beteg egészségével és jólétével, és tanácsot adjunk a csökkentésre vonatkozóan".

A jelentést "Canada's Guidance on Alcohol and Health: Final Report" néven január 17-én hozták nyilvánosságra.

Nem úgy van az, mint volt rég

Az új iránymutatás szükségességét az a tény hívta életre, hogy "a 2011-es LRDG-ben megállapítottak felett eljárt az idő, már nem voltak aktuálisak, s egyre több bizonyíték merült fel arra vonatkozóan, hogy az abban meghatározzott szintek szerint alkoholt fogyasztó emberek nem lehetnek nyugodtak, hiszen már azzal is kárt tesznek magukban" - mondta Butt.

Az alkohol legalább hétféle rákot okoz

Főként mell- vagy vastagbélrákot; továbbá a szívbetegségek legtöbb típusának kockázati tényezője; és a májbetegségek egyik fő oka. A bizonyítékok az alkohol és az agresszivitás kapcsolatára is kiterjednek: már az is lecsökkenti az erőszakos cselekedetek számát, ha a lerészegedést kerülik az embrek.

Mennyi alkoholt szabad inni egészségkárosító hatás nélkül?

A kockázat pontos számszerűsítésének szükségességére reagálva az útmutatás meghatározta, mit jelent egy egységnyi standard mennyiség:

 • 12 uncia, azaz 3,4 dl sör, vagy almabor (5%-os alkohol),
 • 5 uncia, azaz 1,4 dl bor (12%-os alkohol); 
 • 1,5 uncia, azaz kb 4 cl szeszes ital, például whisky, vodka vagy gin (40%-os alkohol).

A halálozási kockázati küszöbértékek alkalmazásával a projekt szakértői a következő kockázati kontinuumot alakították ki:

 1. Alacsony a betegségek kockázata azok esetében, akik hetente legfeljebb két standard italt fogyasztanak.
 2. Mérsékelt a betegségek kockázata azok számára, akik heti három-hat standard egységen belüli mennyiséget fogyasztanak.
 3. Fokozottan magas azoknál, akik hetente hét standard italt vagy annál többet fogyasztanak.

Az iránymutatás a következő észrevételekre is kitér

 • Aki két standard egységnél több alkoholos ital iszik egy alkalommal, nagyobb eséllyel tesz kárt önmagában és másokban, beleértve a sérüléseket és az erőszakosság különböző lehetséges fokozatait is.
 • Terhesség, teherbeesés vagy szoptatás idején semmilyen mennyiségű alkohol sem biztonságos - az egyetlen egészséges mérték, ha semmilyen alkoholt nem iszik.
 • A mérsékelt kockázati zóna felső határa felett az egészségügyi kockázatok meredekebben nőnek a nőknél, mint a férfiaknál.
 • Sokkal több sérülés, erőszak és haláleset származik a férfiak alkoholfogyasztásából, különösen az alkalmi alkoholfogyasztásból, mint a nők alkoholfogyasztásáéból.
 • A fiataloknak a lehető leghosszabb ideig késleltetniük kell az alkoholfogyasztás első időpontját.
 • A legjobb, amit minenki megtehet magáért, hogy nem iszik alkoholt - bele sem kezd, vagy a lehető legcsekélyebb mértéket enged meg magának.
 • Az alkoholfogyasztás bármilyen szintű csökkentése csak előnyökkel jár.

"Azoknak az országoknak, amelyek a közelmúltban nem frissítették alkoholfogyasztási irányelveiket, mindenképp meg kell tenniük, mivel az alkoholfogyasztás káros hatásaival kapcsolatos bizonyatékok jelentősen megváltoztak az elmúlt 10 évben" - mondta Sherk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A túl sok alkohol ennyivel növelheti meg a tumor kialakulásának esélyét

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alkoholfogyasztás

Forrás: medscape
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához