Ezeket látta már?

Aki Paxlovidot szed, újra covidos lesz?

Joe Biden, Paxlovid, Paxlovid-kezelés, visszaesés, koronavírus, Covid-19, Pfizer, rebound

Avagy, Joe Biden esete a Covid-19-cel és a Paxloviddal. Az 5 napos Paxlovid-kezelést követően a páciensek egy része újra Covid-19 pozitív lehet.

Covid-19 megbetegedés 2.0

A világsajtót bejárta nemrégiben a hír, miszerint az USA elnöke, Joe Biden, négy Covid-19 elleni oltás felvételét követően is megfertőződött a koronavírussal és Covid-19 pozitív lett. Az enyhe koronavírus-fertőzéses tüneteket produkáló elnök a Pfizer Paxlovid vírusellenes tablettáit szedte a koronavírus fertőzés súlyosbodásának a kivédésére. Azonban, a gyógyulást követő néhány nap elteltével, a negatív Covid-19 teszteket követően, visszaesést tapasztalt. Joe Biden tesztjei újra pozitívak lettek, és újra következett a karantén.

Joe Biden elnök koronavírusos lett - ilyen tüneteket tapasztal >>

Mint kiderült, a „furcsaság”, vagyis a negatív tesztek utáni pozitív teszteredmények a Paxloviddal magyarázhatók. Noha a visszaesés viszonylag ritka, de nem ismeretlen jelenség akkor, ha Paxloviddal próbál gyógyulni a koronavírusos beteg.

Miről is van szó? A Covid-19 elleni tabletták okozzák a visszaesést?

Mennyire hatásos a Paxlovid?

A Paxlovid az első, szájon át szedhető Covid-19 elleni gyógyszer, a Pfizer Covid-19 elleni gyógyszere, aminek a klinikai vizsgálatában magyar betegek is részt vettek 2021 őszén. A Paxlovid, ha időben elkezdik szedni, 89 %-kal csökkenti a súlyos lefolyású Covid-19 rizikóját.

A Paxlovid 2 hatóanyagot tartalmaz

A nirmatrelvir egy úgynevezett proteáz-inhibitor vegyület, ami a koronavírusok proteáz-enzimét gátolja, és ilyen módon akadályozza meg a vírusok humán sejtekben történő elszaporodását. A proteáz inhibitorokat önmagukban vagy egyéb vírusellenes szerekkel kombinációban szokták alkalmazni. Jelen esetben ritonavirrel kombinációban adagolják a nirmatrelvirt. A Paxlovid 12 év fölötti, legalább 40 kilogrammos testtömegű betegeknél alkalmazható.

A Paxlovid-kezelés 5 napon át tart, napi 2x gyógyszeradagolási sémával, és a Covid-19 betegek a gyógyszert az otthonukban szedik be. Ez a gyakorlatban jelenti, hogy betegek reggel és este is 3-3 tablettát nyelnek le (2 rózsaszínű tablettát, tablettánként 150 mg nirmatrelvirrel és 1 fehér színűt, 100 mg ritonavirrel).

Magyarok is „tesztelték” a Pfizer vegyületét, Covid-19 elleni gyógyszer lett belőle >>

A visszaesés – mint jelenség - ismert

Az USA-beli járványügyi hatóság, a CDC már 2022 májusában felhívta a figyelmet arra, hogy a Paxlovidot szedő betegeknél a Covid-19-ből történő (teszt szerinti) gyógyulást követően egyfajta „rebound” hatásként, vagyis „visszacsapásként”, visszaesés következhet be, újra Covid-19 pozitív lehet a beteg. A jelenség pontos oka egyelőre nem ismert.

A tapasztalatok szerint az 5 napos Paxlovid-kezelést követően a páciensek 1-2 %-ánál alakul ki visszaesés. Az esetek jelentős részében úgy tűnt, hogy a betegek meggyógyultak, de 2-8 nap után újra pozitív lett a tesztjük és a páciensek ismételten Covid-19 tüneteket mutattak. Egyébként, hasonló jelenség a Paxloviddal nem kezeltek körében is bekövetkezett, hasonló gyakorisággal, mint a Paxloviddal kezelteknél.

A tapasztalatok alapján a második fertőzés, vagyis a visszaesés okozta fertőzés már rövidebb ideig tart, mint az első fertőzés, és a betegek körülbelül 3 nap alatt túlesnek rajta. A visszaesés nem tesz szükségessé újabb Paxlovid-kezelést. Ugyanakkor, a visszaesett beteg képes a vírust terjeszteni és másokat megfertőzni, így számára javasolt a karantén, illetve a legalább 10 napon keresztüli maszkviselés.

A visszaesés pontos oka nem ismert.

Mivel magyarázható a visszaesés?

Az oknyomozás során a lehetőségek között felmerült egy újbóli megfertőződés lehetősége, illetve a vírusellenes hatóanyaggal szembeni rezisztencia kialakulása is. Ez utóbbi kapcsán megjegyzendő, hogy a nirmatrelvir hatóanyagnál már kimutatták a rezisztencia kialakulásának lehetőségét, vagyis azt, hogy a koronavírusok képesek ellenállóvá válni a vírusellenes hatóanyaggal szemben, így az nem pusztítja el a kórokozókat.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://healthcaremarketexperts.com/en/news/paxlovid-pfizer/

(2) https://www.drugs.com/paxlovid.html

(3) https://emergency.cdc.gov/han/2022/han00467.asp

Forrás: egeszsegkalauz.hu