Aláírták: 30 ezer koronavírus gyógyszert osztanak szét az EU tagállamok között

#Remdesivir #koronavírus #koronavírus gyógyszer #koronavírus ellenszer
2020.07.29.

Az Európai Bizottság szerződést írt alá a koronavírus gyógyszerként ismert remdesivirt gyártó Gilead gyógyszercéggel.

Az Európai Bizottság szerződést írt alá Gilead gyógyszeripari vállalattal az újfajta koronavírus elleni, remdesivir hatóanyagú, Veklury nevű gyógyszer terápiás kiszereléseinek biztosításáról - jelentette be szerdán Dana Spinant, a brüsszeli testület szóvivője.

30 ezer koronavírusos beteg ápolására elegendő adag

Hozzátette, hogy a 63 millió euró értékben kötött szerződés szerint a gyógyszermennyiség mintegy 30 ezer, súlyos Covid-19 tüneteket mutató beteg kezelésére elegendő, és hozzájárul a szükségletek kielégítéséhez a következő néhány hónapban.

Spinant elmondta, hogy augusztus elejétől kezdve a bizottság koordinálásával és támogatásával Veklury-készleteket bocsátanak a tagállamok rendelkezésére. Az országok közötti méltányos elosztást uniós szinten egy allokációs kulcs alkalmazása biztosítja, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tanácsai alapján.

A bizottság jelenleg a további gyógyszerellátásra vonatkozó közös közbeszerzés előkészítésén is dolgozik, amely októbertől várhatóan fedezi a későbbi szükségleteket. Az uniós testület július elején jelentette be, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

Forrás: MTI