Ezeket látta már?

Antigén teszt utazáshoz: ezt jó, ha tudja, különben kidobott pénz a teszt

pcr teszt, koronavíírus, covid-19, koronavírus teszt

Melyik COVID-19 teszt mire alkalmas és mikor-melyiket válasszuk? Az attól függ, mire vagyunk kíváncsiak.

1) PCR: a leghitelesebb teszt a vírus kimutatására

A PCR a legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a koronavírus fertőzöttség igazolására, mivel ezzel a koronavírus örökítőanyagát lehet kimutatni, így a kezdeti stádiumban lévő fertőzöttek esetében is pontos információval szolgál. A mintavétel ebben az esetben az orrból és a garatból történik. A jelenleg elérhető tesztek közül ez a legdrágább, a leleteket legkorábban 24-48 órán belül kaphatjuk kézhez. Arról ad információt, hogy a mintavétel pillanatában a SARS-CoV-2 vírus jelen van-e a szervezetünkben és már az ún. ablakperiódusban (az az időszak, amíg a fertőzésre specifikus immunválasz megjelenik) képes kimutatni a kórokozót.

November közepétől már a hazai piacon is elérhető az önmintavételes PCR-teszt, amely az orvos által levett mintához képest is 94 százalékos pontossággal működik. Nagy előnye, hogy a páciensnek ki sem kell mozdulnia otthonról, az intenetről megrendelve a tesztet önmaga tudja levenni a mintát és azt postán kiértékelésre elküldeni.

Külföldi utazásokhoz a legtöbb országba csak negatív PCR-teszt eredménnyel lehet beutazni.

Ez is érdekelheti:

2) Antigén teszt: ha gyors eredmény kell

A vírus antigén kimutatása a PCR-hez képest kisebb érzékenységű, viszont olcsóbb vizsgálati módszer. Ez is a koronavírus jelenlétét igazolja! A vírus fehérjéket (S-proteinjét) mutatja ki, az eredmény vagy pozitív, vagy negatív lehet. A mintavétel szintén orrból és/vagy garatból történik, de az eredmények már 15 percen belül rendelkezésre állhatnak. A módszerrel vizsgált fehérjék (a vírus örökítőanyagával ellentétben) még nincsenek jelen a betegség nagyon korai stádiumában, illetve a fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a nyálkahártyák felszínén csak kisebb mennyiségben jelennek meg, így ezekben az esetekben a teszt eredménye akár álnegatív is lehet. Emiatt negatív eredmény esetén, különösen, ha fennáll a fertőzés gyanúja, mindenképpen javasolt PCR vizsgálatot is végeztetni.

3) Antitest-teszt: ha utólag tudni akarjuk, átestünk-e a fertőzésen vagy van-e oltás után védettségünk

A szerológiai tesztek a vírus ellen termelődött ellenanyagokat (antitesteket) mutatják ki a vérmintából. Míg a PCR és az antigén kimutatás a vírus jelenlétét igazolja, ez a vizsgálat a szervezetünk válaszreakciójáról ad képet. Segíthet a tünetmentes fertőzöttek, illetve a fertőzésen már átesett személyek felderítésében. A rapid tesztet egy terhességi tesztre emlékeztető eszközzel végzik el, az eredményt akár 15 perc alatt is kézhez kaphatjuk. A 3 módszer közül ennek van a legkedvezőbb ára, viszont gyakran vezethet hibás eredményhez, ha nem megfelelő maga a teszt, vagy nem jól képzett szakember végzi azt.

A rapid teszteknél lényegesen pontosabbak az automatizált szerológiai vizsgálatok, ezek érzékenysége, megbízhatósága jóval meghaladja a gyorstesztekét. Fontos azt kiemelni, hogy önmagában a szerológiai vizsgálattal nem tudjuk igazolni vagy kizárni, hogy éppen fertőzöttek vagyunk-e, vagy sem, viszont PCR vizsgálattal kiegészítve teljes körű információt kaphatunk arról, hogy szervezetünk a koronavírus fertőzés szempontjából érintett-e és annak melyik stádiumában vagyunk.

Összefoglalva

A vírus jelenlétéről igazán hiteles információkat csak a PCR és a szerológiai teszt kombinációjával kaphatunk, mivel így 2 fontos részletre is fény derül:

  • éppen milyen stádiumban van a beteg, fertőzhet-e,
  • rendelkezik-e már a vírusra megfelelő immunválasszal.

A szakértők szerint ezért is nagyon fontos, hogy mielőtt fizetünk egy tesztért, tájékozódjunk és ismerjük meg a piacon elérhető vizsgálatok alkalmazhatóságát.

Utazás előtt informálódjunk a Konzuli Szolgálat honlapjáról, hogy az úticél ország milyen tesztet fogad el. A görög hatóságok például csak a következő feltételek mellett fogadják el a COVID-19 betegségen átesett személyek igazolását: Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magánlaboratórium igazolásán a fent felsorolt nyelvek valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: A személy neve, a megbetegedés dátuma. Az igazolás érvényessége a megbetegedés (pozitív PCR vagy rapid antigén teszt) dátumától számított 2. hónaptól a 9. hónapig terjedő időszakra szól. A védettségi igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az igazolás birtokosának útiokmányában szereplő névvel - erről bővebben ide kattintva olvashat.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához