Ezeket látta már?

AstraZeneca: beválhat emlékeztető oltásként a mutánsok ellen

AstraZeneca vakcina, vérrög, trombózis, WHO

Egy, a Financial Times által ismertetett brit kísérletsorozat eredményei szerint az AstraZeneca covid-vakcinája 3., emlékeztető oltásként használva is megfelelő immunválaszt vált ki az emberi szervezetből - írja a 444.hu

Az AstraZeneca az emberi szervezetre ártalmatlan, élő adenovírusba csomagolt hatóanyagot juttat a sejtekbe. Mivel - a Szputnyikkal ellentétben - ugyanazt az adenovírust kapjuk az első és a második oltás során is, a kutatók egy része szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy a szervezet nem válik-e immunissá a hordozóanyagra, ami egyben a vakcina hatástalanságával járt volna együtt.

A legújabb eredmények azonban úgy néz ki, eloszlatják a kételyeket. Tény, hogy a szervezetünk reagál az adenovírusra, de a tüskefehérjéjére sokkal erősebben, így az AstraZeneca 3. dózisa is a remélt immunválaszt váltja ki, vagyis beindítja az antites-termelést. Ráadásul mindezt olyan mértékben, hogy az egyik kutató azt nyilatkozta, hogy a 3. dózis a vírusvariánsok ellen is hatékony lehet.

Emlékeztető oltásokra szükség lesz, ez már biztos, hiszen, ahogy telik az idő, a fertőzésen átesettek és az oltottak ellenanyagszintje is csökken, így kelleni fog 3. dózis.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához