AstraZeneca: gerincvelőt érintő gyulladásos betegség is kialakulhat utána

astrazeneca

Az idegrendszeri tünet ritka, de annál súlyosabb, amit a koronavírus ugyanúgy okozhat, mint az AstraZeneca vakcina.

Még mindig viszonylag keveset tudunk a COVID-19 hosszú távú szövődményeiről, de a jelek szerint egy ritka, a gerincvelőt érintő gyulladásos betegség is ott van a komplikációk listáján.

ATM - a neurológiai betegség, amit koronavírus ás oltás is okozhat

Az akut transzverz myelitis (ATM) nevű, a gerincvelőt érintő gyulladásos megbetegedés is a COVID-19 lehetséges, de szerencsére igen ritka szövődményei között van – derült ki egy nagyszabású nemzetközi kutatásból. Dr. Gustavo Roman és társai a korábban megjelent tanulmányokat elemezték. Összesen 21 ország 43, COVID-19-cel diagnosztizált betegénél alakult ki az ATM. Ez az eredmény mindenképpen figyelemre méltó, ez a ritka neurológiai betegség ugyanis egyébként sokkal kevesebb embert érint, a kiugró számok a szakemberek szerint mindenképpen a koronavírus-fertőzéshez köthetőek.

A Frontiers of Immunology című szakmai lapban megjelent kutatásban azt is kiemelték, hogy 3 esetben az AstraZeneca koronavírus-elleni védőoltás klinikai tesztjei során alakult ki az akut transzverz myelitis, a védőoltás ritka mellékhatásaként. Ez a szakemberek szerint mindenképpen aggasztó adat, hiszen arányaiban sokkal gyakrabban fordult elő a betegség a védőoltás mellékhatásaként, mint a COVID-19 szövődményeként (a 43 eset 86 millió COVID-19-del diagnosztizált betegnél alakult ki, míg a védőoltás klinikai tesztjében 11 636-an vettek részt).

A mostani kutatásból kiderült, hogy a betegség férfiakat és nőket nagyjából azonos arányban érintett (23-20), a betegek életkora 21 és 73 év között volt. Az ATM az esetek egyharmadában röviddel (kevesebb mint 5 nappal) a COVID-19 diagnózist követően alakult ki, ez pedig a kutatók szerint a koronavírus okozta direkt idegrendszer-károsító hatásra is utalhat. A betegek tünetei között szerepelt a végtagok érzéketlensége, gyengesége, zsibbadása vagy bénulása is.

Olvassa el ezt is!

A koronavírus szövődménye lehet a végtaggyengeség is

Nem ez az első vizsgálat, mely bizonyítja, hogy a koronavírus-fertőzésnek idegrendszert érintő komplikációi is lehetnek. Ezek között a központi és a perifériás idegrendszerre hatókat egyaránt találunk, talán a legismertebb és legelterjedtebb ezek közül a szag- és ízérzékelés elvesztése.

Az ATM jellegzetes tünetei közé tartoznak a végtagokat érintő izomgyengeség, zsibbadás, érzéketlenség, a záróizmok gyengesége vagy elégtelensége, a magas vérnyomás és a bénulás. A gyulladás kialakulása különböző okokra vezethető vissza, és a betegség az idegeket borító, zsírokban gazdag myelint támadja meg. A myelin az idegsejteket (axonokat) borító anyag, ez védi az idegsejteket és hatékonyabbá is teszi a működésüket. Évente egymillió felnőttből 1,34-4,6-ot érint (vagyis meglehetősen ritka), a betegek átlagos életkora 35-40 év közötti.

Forrás: EgészségKalauz