Ezeket látta már?

AstraZeneca: okozhat vérrögöt, mégis ajánlják

astra zeneca, koronavírus, covid, oltás, vakcina

Most már hivatalos, hogy van összefüggés az AstraZeneca-oltás és a vérrögök között.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette szerdán, hogy van összefüggés az AszraZeneca és a vérrögök kialakulása között, bár hozzátették, hogy csekély számban fordul elő. Mindezt a gyógyszerkockázat-értékelő bizottságának (PRAC) újabb vizsgálata után közölték. Ennek ellenére az EMA továbbra is ajánlja az AstraZenecat, ugyanis azt mondják, az előnyei jóval meghaladják a hátrányait.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint ugyanakkor az alacsony trombocitaszámot az AstraZeneca nagyon ritka mellékhatásaként kell feltüntetni, fel kell hívni az egészségügyi dolgozók és a beoltottak figyelmét arra, hogy az oltást követő 2 hétben vérrög képződhet a szervezetükben.

Az EMA tájékoztatása szerint az Európai Gazdasági Térség országaiban és Nagy-Britanniában több mint 25 millió embert oltottak be AstraZeneca-vakcinával, és mindössze 62 esetben számoltak be agyi, 24 további alkalommal pedig a belső szerveket érintő torombózisról, és közülük 18-an vesztették életüket.

Emer Cooke, az EMA igazgatója az eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ha valakinek AstraZeneca-oltást ajánlanak, azt el kell fogadni, ugyanis sokkal nagyobb esélye van annak, hogy valaki a koronavírusban meghal, mint annak, hogy a vakcina mellékhatásaként életét veszti.

Ez is érdekelheti:

Cooke elismerte, hogy az eddig jelentett trombózisos esetek többségében 60 év alatti nők voltak az érintettek, azt is kifejtette, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján végzett vizsgálat nem igazolta, hogy bizonyos életkorú vagy nemű betegek hajlamosabbak lennének a vérrögképződésre.

Annyit tudtak csak megállapítani, hogy az ismert esetekben az AstraZeneca-oltásra a betegek olyan immunválaszt adtak, mint amilyet ritka esetekben a heparin véralvadásgátló vált ki.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához