Az Európában terjedő mutálódott koronavírus ellen hatékonyabb lehet a vakcina, mint a vuhani ellen

#koronavírus #Covid-19 #covid #fertőzés
2020.11.24.

Az Európában terjedő koronavírus mutáns ugyan agresszívabban terjed, mint az eredeti, vuhani változat, de sérülékenyebb is lehet a koronavírus vakcinával szemben.

A Science tudományos folyóiratban megjelentek alapján a nemrégiben megjelent D614G koronavírus mutáns 10-szer hatékonyabban terjed, gyorsabban szaporodik, mint az eredeti, Vuhanban felfedezett változat, de védtelenebbé is tette a gyógyszerekkel és a vakcinákkal szemben.

Hogyan mutálódik a koronavírus?

Nemcsak a koronavírus, hanem minden más vírus a saját másolatait hozza létre a fertőzött sejtekkel, azaz mutálódik. Ebbe a folyamatba azonban beléphetnek hibák, így, az eredetitől eltérő, mutáns törzsek jelenhetnek meg.

A Covid-19 esetében is ez történt, aminek hatására a mutálódott vírus könnyebben bejut a gazdaszervezetbe, vagyis könnyebben fertőz. A megváltozott szerkezet ezzel párhuzamosan a SARS-COV-2 gyenge pontjává is válhat, ugyanis a kutatók úgy találták, hogy az antitestek könnyebben tudják semlegesíteni a mutálódott D614G koronavírust.

A D614G koronavírus mutáns sérülékenyebb az eredeti, vuhani változatnál

A kutatók a vuhani és a mutáns D614G koronavírust is tesztelték rágcsálókon, 2 csoportban. Az egyik csoportba az eredeti koronavírusos rágcsálókat tettek egészséges példányok mellé, a másik csoportban pedig a D614G mutáns koronavírussal fertőzötteket szintén egészségesek közelébe.

Azt találták, hogy a mutáns koronavírus 10-szer gyorsabban terjed a levegőben, hatékonyabban replikálódik, és emiatt hatékonyabban is fertőz, ugyanis a mutáns koronavírussal fertőzött rágcsálók hamarabb átadták az addig egészségeseknek a fertőzést. De hozzátették: a D614G mutáns nem okoz súlyosabb kórlefolyást.

Ami pedig a legfontosabb: a D614G érzékenyebben reagálhat a koronavírus vakcina által kiváltott immunválaszra, mint elődje.

Forrás: EgészségKalauz