Ezeket látta már?

Vajon mi az a folyadék a joghurt tetején? A dietetikusok elárulják, vajon le kell-e róla önteni

Táplálkozás
2025. július 10. 19:54
táplálkozás le kell önteni folyadékot joghurt tetejéről

Ön ki szokta önteni a joghurt tetején lévő folyadékot?

Bizonyára ismerős a következő jelenet: kinyit egy doboz joghurtot, és krémes, selymes textúrát vár – helyette viszont egy áttetsző, híg folyadékréteg fogadja. Csalódottan nézi, esetleg kiönti? Vagy egyszerűen belekeveri a joghurtba? Netán azon gondolkodik, biztos megromlott?

Valójában ez a látszólag furcsa, vizes réteg egy teljesen természetes, sőt, értékes összetevő: a tejsavó. Szakértők most segítenek megérteni, mi ez pontosan, és mihez kezdjen vele.

Mi ez a folyadék valójában?

A tej két domináns fehérjét tartalmaz: a kazeint és a tejsavót. Amikor a tej fermentálódik, vagyis joghurttá alakul, a kazein megalvad, sűrűvé teszi a masszát. A tejsavó viszont nem sűrűsödik meg, így az folyadék marad.

Ahogy a joghurt áll a hűtőben, ez a kevésbé sűrű rész – a tejsavó – a doboz tetejére emelkedik.

- Ez ugyanaz, mint ami a mogyoróvaj tetején megjelenik olajként – teljesen természetes, nem a romlás jele” – mondta Bryan Quoc Le élelmiszertudós, a Mendocino Food Consulting alapítója a Health magazinnak.

Tejsavó = kidobandó maradék, vagy értékes tápanyag?

A válasz egyértelmű: értékes összetevő, így ne öntse ki!

Ez a folyadék nem csupán ártalmatlan – hanem kifejezetten jótékony hatású. A tejsavó egy komplett fehérjeforrás, vagyis tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyet a szervezet önmagában nem tud előállítani. Emellett kiemelkedően gazdag kalciumban, vitaminokban és probiotikumokban.

- A tejsavó több szempontból is előnyösebb lehet, mint más fehérjetípusok – magyarázta Toby Amidor táplálkozási szakember és a Health Shots című könyv szerzője. - Hosszabb ideig tartó jóllakottságérzetet nyújt, és könnyebben emészthető, mint például a kazein.

Éppen ezért, ha legközelebb ilyen folyadékot lát a joghurt tetején, keverje vissza bátran – így a tápanyagokat is megőrzi, és az állag is selymesebb lesz.

Mit tehet, ha zavarja a joghurt tetején lévő tejsavó?

Ha valaki nem szereti a folyadékos réteg látványát vagy állagát, akkor sem kell rögtön kiöntenie. Íme néhány praktikus megoldás:

  • Finoman rázza meg a dobozt felbontás előtt, hogy a savó visszakeveredjen a joghurtba anélkül, hogy külön kevergetni kellene.
  • Használjon kanalat a folyadék beforgatásához, hogy újra krémes állagot kapjon.
  • Keverje össze granolával vagy gyümölccsel, így a kissé hígabb rész is harmonikusan beépül az ételbe, és nem zavaró.
  • Ha smoothie-ba, turmixba vagy zabkásába használja a joghurtot, a tejsavó kifejezetten előnyös: extra fehérjét és tápanyagot ad hozzá.

Minden joghurtnál előfordul?

Igen, de különbségek vannak. A szétválás minden joghurtfajtánál megtörténhet, de hogy mekkora mennyiségű tejsavó jelenik meg, az a típustól függ. A görög joghurt gyártása során például kiszűrik a savót – épp ez adja sűrű, krémes jellegét. Ennek következtében kevesebb folyadék gyűlik össze a tetején.

Érdemes tudni, hogy a növényi alapú joghurtoknál (pl. mandula-, szója- vagy kókusztejből készült verziók) a felszínre kerülő folyadék inkább víz, mintsem tejsavó – de szintén ártalmatlan, és keverhető.

Mikor lehet tényleg romlott a joghurt?

Bár a vizes réteg nem jelent problémát, néhány árulkodó jel arra utalhat, hogy a joghurtja már nem fogyasztható biztonságosan:

  • Kellemetlen szag: a friss joghurt enyhén savanykás, de soha nem orrfacsaró. Ha már szinte bűzlik, ne kockáztasson.
  • Furcsa szín: ha rózsaszín, sárgás vagy zöldes árnyalatok jelennek meg, az penész vagy baktérium jelenlétére utal. Ebben az esetben nem elég csak lekanalazni a gyanús részt – az egész doboz mehet a kukába.
  • Szokatlan textúra: ha túlzott csomósodás, nyálkásság vagy alvadt darabok tapasztalhatók, az szintén romlásra utalhat.
  • Túlzottan savanyú íz: a joghurt természetesen kissé savanykás, de ha extrém módon azzá válik, jobb nem lenyelni.
  • Lejárt szavatosság: mindig ellenőrizze a címkén feltüntetett dátumot. Bár bizonyos esetekben a joghurt pár nappal a lejárat után is biztonságos lehet, ez nem garantált.
  • Duzzadt csomagolás: ha a doboz puffadtnak tűnik, az erjedésre és romlásra utalhat – jobb nem kísérletezni vele.

Összegezve

  • A joghurt tetején található folyadék, a tejsavó, természetes és értékes összetevő.
  • A fermentáció során a tej fehérjéi különválnak, így a kazein szilárd, a tejsavó folyékony lesz.
  • A tejsavó komplett fehérjeforrás, gazdag kalciumban, vitaminokban és probiotikumokban.
  • Ajánlott a tejsavót visszakeverni, hogy megőrizzük a joghurt teljes értékét.
  • A növényi alapú joghurtok esetében a folyadék inkább víz, de szintén ártalmatlan.
A hideg étel, mint a joghurt jó választás torokfájás esetén? Az orvos válaszol
Figyelmébe ajánljuk

A hideg étel, mint a joghurt jó választás torokfájás esetén? Az orvos válaszol

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: health.com
# táplálkozás # joghurt # dietetikus # tejsavó # egészséges étel

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés