Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Az oltás után 6 hónappal is erősödnek az antitestek - új kutatás

vakcina, oltás, koronavírus, covid

Tény, hogy az antitestek száma csökken, de az erejük nő.

A MedicalXPress-en jelent meg egy új kutatásról szóló beszámoló, amit a Washington Egyetem kutatói végeztek. A kutatás során arra jutottak, hogy idővel az antitestek száma ugyan csökken, de azok egyre jobb minőségűbbek és hatékonyabbak lesznek. A kutatók kiemelték, hogy a szervezet ellenállóképessége nem az oltás után képződő antitestek mennyiségétől, hanem a minőségétől függ.

A mennyiség csökkenése egyébként azért szükséges, mert a sok antitest termelése a szervezet számára nagyon sok energia, és az immunrendszer nem képes arra, hogy a végtelenségig magas szintű aktivitást tartson fenn. Emiatt átáll az erősebb, de kisebb mennyiségű antitestek termelésére. A kutatók hozzátették, hogy még a 2 oltás is elegendő lenne, ha a koronavírus nem mutálódna.

Az immunsejteket termelő antitestek, azaz a B-sejteket nehéz nyomon követni, mivel a test nehezen hozzáférhető területeiről kell többször mintát venni. A folyamat különböző szakaszaiban a B-sejtek a vérben, a nyirokcsomókban és a csontvelőben találhatók. Éppen ezek miatt a kutatás során a szakértők viszonylag alacsony mintaszámmal dolgoztak.

Olvasson tovább! Omikron variáns - ezek a leggyakrabban visszamaradó tünetei

A kutatók azt találták, hogy a SARS-CoV-2 ellen termelődött B-sejtek minden vizsgált résztvevő csíraközpontjában hónapokig megmaradtak – 6 hónappal az első oltás után 15-ből 10 embernek találtak aktív és erős B-sejteket. A csíraközpontok olyanok, mint a kiképzőtáborok, ahol a B-sejteket arra tanítják, hogy egyre jobb minőségű antitesteket állítsanak elő. Minél több időt töltenek a B-sejtek a csíraközpontokban, annál erősebbek lesznek az antitesteik. - írja a 24.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához