Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Az oltások kapcsán jelentett mellékhatások zöme nem vehető komolyan?

nocebo, placebo, oltás, mellékhatás, covid, koronavírus, vakcina

Az emberek harmadánál a „hatóanyagot” nem tartalmazó védőoltás is okoz mellékhatást, amiért a nocebo-hatás felel.

Tudva azt, hogy a placebo-oltás is okozhat mellékhatást, az a következtetés vonható le, hogy a „valódi”, Covid-19 elleni oltások nem okoznak annyi „valós” mellékhatást, mint amennyiről az oltott személyek beszámolnak. Ha bízunk az oltóanyagban, a „vélt” mellékhatások gyakorisága is csökkenhet.

Van, aki sóoldatot kapott; van, aki „valódi” Covid-19 elleni oltást

A jelenleg hazánkban alkalmazott Covid-19 elleni vakcinák mindegyike klinikai vizsgálatokon ment keresztül, mire eljutott abba a fázisba, hogy széles körben oltsanak velük. A klinikai vizsgálatok részeként olyan összehasonlító vizsgálatokat is végeztek, amik azt számszerűsítették, hogy a tényleges „hatóanyagot” is tartalmazó, „valódi” vakcinák milyen hatásokkal és mellékhatásokkal rendelkeznek a „hatóanyagot” nem tartalmazó, ún. placebo vakcinákkal szemben.

Ez úgy valósult meg, hogy a klinikai vizsgálatokban résztvevő önkéntesek egy csoportja például sóoldatos injekciót, ún. placebo injekciót kapott, míg mások a tesztelés alatt álló Covid-19 elleni vakcinát kapták. Természetesen, a résztvevők nem tudták, hogy „valódi” vakcinát kapnak-e vagy pedig placebo-oltásban részesülnek. A klinikai vizsgálatba való belépéskor ezt a fajta besorolási kockázatot a résztvevők - aláírásukkal igazolt módon - vállalták. A vizsgálat része volt az, hogy mind a „valódi” vakcinát, mint pedig a placebo vakcinát kapó személyeknél összegyűjtötték és regisztrálták a mellékhatásokat.

Olvasson tovább! Negyedik oltás: itt a magyar orvosok összefoglalója arról, kinek ajánlott és kinek nem!

Az eredmények a következők voltak:

  • A „valódi” vakcinával oltottak 46 %-a tapasztalt mellékhatást az első oltást követően, míg 61 %-uk a második oltás után,
  • a placebo-vakcinával oltottak 35 %-a számolt be mellékhatásokról az első oltás után, míg 32 %-uk a második oltást követően.

Magyarázat: a nocebo-hatás

Azt tapasztalták, hogy a placebo oltásban részesült személyek mintegy egyharmada mellékhatásokat tapasztalt. Esetükben, a placebo injekció hatására léptek fel olyan hatások, mint a fejfájás vagy a fáradékonyság. Természetes, hogy jelen esetben a mellékhatás nem vezethető vissza Covid-19 elleni oltóanyag-összetevőre, hiszen azt nem tartalmazott a vakcina. Magyarázatként az ún. nocebo-hatás szolgálhat. A nocebo-hatás azt jelenti, hogy ha semmilyen tényleges hatóanyagot nem is kap a beteg, ő azt véli/feltételezi, hogy igen, és ennek következtében mellékhatásokat produkálhat. Jelen esetben a pszichés és a mentális tényezők szerepe kerül előtérbe, hiszen elsősorban ezekkel magyarázhatók a placebo-oltások következtében tapasztalt mellékhatások.

Az oltások kapcsán jelentett mellékhatások zömét nem kellene komolyan venni?

A nemrégiben megjelent vizsgálat szerint a Covid-19 elleni vakcina helyett placebo-val oltott személyek 35,2 %-a tapasztalt legalább egy oltási mellékhatást. Ezek egy része helyi mellékhatás volt, ami a szúrás következtében érthető és magyarázható, de sok esetben fejfájásról és fáradtságról számoltak be, amik meglehetősen furcsák az inert sóoldatos injekciót követően.

Koronavírus elleni oltás: placebot kaptak, mégis mellékhatásokról számoltak be

Ebből kiindulva a szakemberek arra jutottak, hogy a „valódi” vakcinával oltottak esetében tapasztalt mellékhatások egy része sem „valós”, az is nocebo-hatásra vezethető vissza. Ezt számszerűsítették is, és azt találták, hogy a „valódi” Covid-19 elleni oltások során tapasztalt mellékhatások 76 %-a, vagyis körülbelül háromnegyede is inkább a nocebo hatásra vezethető vissza, semmint az oltóanyagok hibáira.

A gyógyszerek hatása és a mellékhatása a beléjük vetett bizalmon is alapul

A szakemberek azt vélik, hogy a Covid-19 elleni vakcinákkal szembeni szorongás csökkenése és bizalom növekedése, illetve a vakcinák elfogadottságának a növekedése a jövőben ahhoz is vezethet, hogy kevesebben fognak „tévesen” mellékhatásokat tapasztalni, azaz csökken a nocebo-hatás mértéke.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-vaccine-76-of-reported-side-effects-may-be-due-to-nocebo-effect

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához