Ezeket látta már?

Be vagy oltva? - ezt a kérdést nem teheti fel csak úgy a munkáltató

munkahely, munka, koronavírus, covid, oltási igazolvány, oltási igazolás

Csak kivételes esetben tudhatja meg a munkáltatónk, hogy beoltottak-e minket a koronavírus ellen vagy sem. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor és milyen adatot tárol rólunk a munkáltatónk.

A NAIH (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) a honlapján tette közzé, hogy a munkáltatók mikor, milyen esetekben ismerhetik meg, tarthatják nyilván azt, hogy a dolgozójuk beoltatta-e magát a koronavírus ellen.

Ez a magyarázat

Mivel a védettség ténye egészségügyi adatnak minősül, ezért a munkáltatónak csak bizonyos esetekben van joga ezt az adatot kérni a munkavállalótól.

A munkáltató kizárólag:

  • munkajogi,
  • munkavédelmi,
  • foglalkozásegészségügyi,
  • munkaszervezési céllal, objektív szempontok alapján elvégzett kockázatelemzés alapján kérheti a munkavállaló koronavírus elleni védettségére irányuló adatokat.

A letölthető pdf dokumentumban ez szó szerint így szerepel:

"A Hatóság hangsúlyozza, hogy az adatkezelés célja kizárólag az lehet, hogy a munkáltató megtehesse és meg is tegye a szükséges intézkedéseket a munkajogi, munkavédelmi, foglalkozásegészségügyi, valamint munkaszervezési szabályoknak történő megfelelés miatt, és e cél elérése érdekében jogosult legyen megismerni a munkavállalók koronavírus elleni védettsége tényét. E körben a Hatóság kiemeli azt is, hogy e célnak valósnak, tehát a munkáltató által alátámaszthatóan ténylegesnek kell lennie (tehát ha úgy dönt, hogy bekéri ezen adatokat, akkor azok birtokában és azok alapján köteles is intézkedéseket tenni és azokat dokumentálni), illetve fontos elvárás, hogy a kezelt adatok körének e cél elérésére alkalmasnak kell lennie."

Az ajánlás kizárólag a jelenlegi járványügyi helyzetben alkalmazandó, és a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) hatálya alá tartozó jogviszonyokra irányadó.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához