Bizonytalan a harmadik oltásban? Így segíthet az ellenanyagszint meghatározása

#ellenanyagszint #antitest teszt #harmadik oltás #3. oltás
2021.08.02.
Bizonytalan a harmadik oltásban? Így segíthet az ellenanyagszint meghatározása

Kell-e utazáshoz PCR-teszt? Hogyan kerül be az ellenanyagszint-mérés eredménye a Covid igazolványba?

Hivatalosan is bejelentették, hogy augusztus 1-től elérhető a harmadik COVID elleni védőoltás is. Arról a páciensek dönthetnek, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel. A döntéshez segítséget jelenthet az ellenanyagszint meghatározás, amely megmutatja, hogy a korábbi két védőoltás hatására kialakult-e védettség. A témát Dr. Menyhárt Orsolya az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója foglalja össze.

3.oltás: mikor érdemes ellenanyagszintet mérni?

Mint ismeretes, a kormányzat bejelentette, hogy mindazon oltottak, akik már 4-6 hónappal ezelőtt megkapták a második védőoltást is, kérhetnek harmadik vakcinát augusztus elsejétől. A harmadik védőoltás típusát az oltó orvos választja ki a heterogén oltási séma javaslat szerint.

A döntéshez segítséget nyújthat egy ellenanyagszint-mérés, amelynek célja, hogy meghatározza a SARS-COV2 vírus ellen kialakuló védettséget. Az Affidea Magyarország központjaiban kérhető teszt szintén az S-protein, azaz a koronavírus tüskefehérjéje ellen termelt antitestek szintjét mutatja ki. Amennyiben a labor által megadott határérték feletti az eredményben közölt érték, akkor az adott páciens védettnek tekinthető, amennyiben az alatti, akkor a védettség nem biztosított. Dr. Menyhárt Orsolya elmondta:

Egyelőre nem érzékeljük, hogy az ellenanyagszint meghatározása iránt változott volna a kereslet. Ha valaki nem biztos abban, hogy szüksége lenne-e a harmadik védőoltásra, akkor annak segítséget nyújthat a döntésben az ellenanyagteszt. Mindazoknak, akiknél nem mutatható ki védettséghez szükséges antitest a tüskefehérje ellen, ajánlott az újabb vakcina felvétele.

A vénás vérből történő ellenanyagszint-mérést laborban végzik, a védettségről informáló eredmény azonban nem kerül be automatikusan az uniós COVID-igazolások közé, így utazáshoz nem használható.

Mikor és hogyan használhatjuk az uniós Covid igazolványt?

Az uniós COVID-igazolványok július elsejétől érvényes az Európai Unió területén, megkönnyítve az uniós állampolgárok országok közötti utazását. Három különböző esetben juthatunk hivatalosan uniós COVID-igazolványhoz.

- Ha valaki bizonyítottan átesett a COVID-19 fertőzésen, és ezt hivatalos PCR vagy az unióban is elfogadott antigénteszt bizonyítja, akkor 3 hónapon keresztül védettnek tekinthető és jogosult az uniós COVID-igazolványra. (Uniós gyógyultsági igazolvány)

- Ha valaki mindkét védőoltását megkapta és a második vakcina időpontjától már eltelt két hét, így vélhetően kialakult a szervezetében a védettség. (Uniós oltási igazolvány)

- Ha valaki 48-72 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy unióban is elfogadott antigénteszttel rendelkezik. (Uniós tesztigazolvány)

Az egészségügyi szolgáltatók a különböző tesztek eredményeit – a korábbi gyakorlathoz hasonlóan – feltöltik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatói Térbe (EESZT), ahonnan a páciensek saját maguk tölthetik le az uniós COVID-igazolványokat.

Bár az ellenanyagszint-mérés eredménye nem szerepel az utazáshoz köthető uniós COVID-igazolványok között, mégis, ha külföldi utazásra készül valaki, és mindkét védőoltást megkapta, akkor is érdemes meggyőződni arról, hogy a valóságban is kialakult-e a védettség a szervezetben. Utazás alatt is szigorúan be kell tartani az is a higiéniai szabályokat vagy még indulás előtt kérni lehet a harmadik vakcinát.

- mondta Dr. Menyhárt Orsolya. Az uniós COVID-igazoláshoz szükséges antigén és PCR-tesztek az Affidea Magyarország központjaiban is kérhetők angol nyelven, amely a legtöbb külföldi országban elvárás határátlépésnél.

Olvasson tovább! Harmadik dózis: Pfizer, Szputnyik, Sinopharm után ilyen oltást kaphat

Az alábbi központokban kérhetők különböző koronavírus tesztek:

- Az Affidea Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központban (1054 Budapest, Szabadság tér 7.)

- Az Affidea For Men Férfiegészség Központban (1112 Budapest, Sasadi út 184.)

- Az Affidea Váci Greens Egészségközpontban (1138 Budapest, Föveny u. 4-6.).

- Az Árkád Egészségközpontban (1106 Budapest, Örs vezér tere 25. Árkád Bevásárlóközpont fsz. 048)

- A Corvin Egészségközpontban (1083 Budapest, Futó utca 37-45. Corvin Plaza)

- A Mammut II. Egészségközpontban (1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II., 4. emelet)

Forrás: EgészségKalauz