Ezeket látta már?

Harmadik dózis: Pfizer, Szputnyik, Sinopharm után ilyen oltást kaphat

vakcina, mellékhatás, koronavírus, oltás

Milyen vakcinát kaphatunk 3. dózisban, ha Pfizerrel oltottak, és milyen, ha kínai vagy orosz vakcinát kaptunk?

A kormány augusztus 1-től tette lehetővé a 3. oltás felvételét, azóta egyre több pro és kontra érvet hallani.

Lehet-e keverni a vakcinatípusokat?

Az ajánlás szerint a 3. dózis beadásához minimum 4 hónapnak el kell telnie a 2. oltást követően, de egyéni mérlegelés alapján a háziorvosok ettől eltérhetnek. 3. oltásra a delta variáns miatt van a legnagyobb szükség, ami a 4. hullám előidézője lehet.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy a 3. vakcina természetes, az orvostudomány eddig sok esetben élt a 3. dózissal különböző betegségek megelőzése során.

A professzor elmondta, hogy Németországban és az Egyesült Királyságban AstraZeneca-Pfizer kombinációt használnak, és bár a Pfizer gyártója kihangsúlyozta, hogy a Pfizerrel oltottakat 3. dózisban is ugyanazzal oltsák, Merkely más álláspontot képvisel. Szerinte az mRNS-oltással rendelkezők vektorvakcinát kellene kapjanak.

Karikó Katalin szerint az, aki AstraZenecat és Szputnyikot kapott, 3. dózisban más típusú vakcinával kellene, hogy oltsák, amivel Rusvai Miklós is egyetért, és a Sinopharmmmal oltottaknak is más típusú oltást javasol 3. dózisban.

Olvassa el ezt is!

Pfizerre csak Pfizert lehet 3. dózisban?

Az eddigi eredmények szerint a Pfizer 3. dózisát 6 hónappal a 2. dózis után adva a béta-variánssal szemben 5-10-szer nagyobb vírussemlegesítő ellenanyagszintet biztosít, mintha csak kettőt kaptunk volna. Kacskovics Imre immunológusprofesszor a következőket mondta:

„A személyes véleményem szerint a Pfizer vakcináját lehet még egyszer beadatni, valamint a Modernát is. A vektorvakcinákat nem nagyon lehet ismételni, mert ezek ellen kialakulhat a szervezetben immunválasz, ami megakadályozhatja, hogy a vektor célba jusson, és kifejtse hatását. Ezenkívül harmadik körösnek akár a Sinopharmot is fel lehet venni, mert az inaktivált vírussal működik.

Az első két adag Sinopharm-oltásnál a legfrissebb vizsgálatok szerint alacsonyabb a védelem a 60 év felettieknél, mert az idős immunrendszer gyengébb, mint a fiatal, úgyhogy ha van elegendő vakcina hozzá, akkor az ő számukra harmadiknak mindenképp az mRNS-es vakcinát ajánlanám.”

Arról, hogy itthon ki, hogy vélekedik a 3. oltásról, a Blikk járt utána:

Forrás: EgészségKalauz