Bőrbarát anyagok és növényi hatóanyagok, amelyek eredményesek a felfekvés megelőzésében és kezelésében

#Gyógynövények #mentol #glicerin #aloe vera
2021.01.27.
Bőrbarát anyagok és növényi hatóanyagok, amelyek eredményesek a felfekvés megelőzésében és kezelésében

A decubitus, vagyis a felfekvés gyakori probléma a fekvőbetegek körében, a kezelése pedig nagy kihívást jelent. Bizonyos gyógynövények és speciális, bőrápoló tulajdonságú anyagok azonban hatékonyan alkalmazhatóak nem csak a decubitus kezelésére, de a megelőzésére is.

A decubitus, más néven nyomási fekély a fekvőbetegek és az őket ápoló egészségügyi dolgozók, családtagok életét is megnehezíti. A betegség, főleg súlyos stádiumban rendkívül fájdalmas lehet, ezért érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. Ennek érdekében a legfontosabb a beteg és az ágy higiéniájának megőrzése és a beteg rendszeres átmozgatása.

Továbbá hatékony megoldást jelenthet orvosilag bevizsgált, speciálisan a felfekvés megelőzésére és kezelésére kifejlesztett bőrregeneráló gél alkalmazása. A legjobbak azok a készítmények, amelyek az alább felsorolt összetevők közül minél többet tartalmaznak.

Gyógynövények, amelyek kivonatai eredményesen használhatók a felfekvés ellen

Több olyan gyógynövény is fellelhető, amelynek hatóanyaga sikeresen enyhíti a nyomási fekély tüneteit, illetve táplálja és megvédi a bőrt a decubitus kialakulása ellen.

Lássuk a legfontosabbakat:

  • Közönséges bojtorján - hatóanyagai megnyugtatják az irritált bőrt és gyulladásgátló hatásuk is van.
  • Közönséges cickafark - nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, gyulladások kezelésére használják, de ekcéma vagy aranyér esetén is hatásos. 
  • Bíbor kasvirág - belsőleg nagyon jó immunerősítő, külsőleg pedig hatékony gyulladásgátló. Különösen a nehezen gyógyuló sebek, fekélyek esetében eredményes az alkalmazása. 
  • Aloe vera - más néven: orvosi aloé. Igazi jolly joker a decubitus kezelésében. Hidratáló, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása mellett hűsíti és nyugtatja a bőrt, csillapítja az irritációt. Emellett stimulálja a kollagéntermelést, valamint antibakteriális védőréteget képez, ami segíti a sebgyógyulást. 
  • Orvosi zsálya - illóolaj- és cseranyagtartalma fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatású. A nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, így a nyomási fekély esetében különösen hatékony.
  • Apró csalán - kivonata gyulladáscsökkentő hatású, a csalánszőrök hatóanyaga pedig serkenti a vérkeringést. Így segíti a felfekvés által veszélyeztetett vagy érintett bőrfelület megfelelő oxigénellátását.  
  • Közönséges nyír - vértisztító és gyulladáscsökkentő, de és fertőtlenítő hatása is van.
A felfekvés ellen természetes gyógymódokat is alkalmazhatunk Forrás: pexels.com

Bőrbarát anyagok, amelyek hatékonyak a decubitus megelőzésében és kezelésében

Allantoin

Természetes formájában megtalálható például a búzacsírában vagy a gesztenyefa kérgében, de előfordul a feketenadálytő-gyökérben is. Bőrnyugtató, hámosító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, emellett hatékonyan segíti a sebgyógyulást. Irritált, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrre igen kedvezően hat, ezért a decubitus kezelésében igen hatékony.

Panthenol

A B5-vitamin, vagyis a pantoténsav provitaminja. Bőrnyugtató tulajdonságú, továbbá rendkívül könnyen felszívódik a bőrbe, és higroszkópos tulajdonságának köszönhetően vizet köt meg. Így hatékonyan hidratálja a bőrt, miközben pantoténsavvá alakul át. A panthenol különleges tulajdonsága, hogy a bőrben előforduló lipidek felépítésével megegyező környezetet képes létrehozni. Így a bőr felfekvés során sérülő védőrétegét igen eredményesen állítja helyre.

Amellett, hogy segíti a hámosodást, a bőr kötőszöveti sejtjeinek, a fibroblasztok szaporodását is katalizálja - így a sebgyógyulást is hatékonyan támogatja. Allantoinnal együtt alkalmazva hatékonysága fokozódik.

Glicerin

Színtelen, szagtalan, viszkózus anyag. Mivel magához vonzza és megköti a vízmolekulákat, nagyon jó hatásfokú hidratáló, amely megakadályozza bőr víztartalmának csökkenését. Ureával kombinálva ugyanakkor segíti a további hidratálók és más hasznos hatóanyagok felszívódását a bőrbe.

Mentol

Korábban a borsmenta olajából desztillációval nyerték ki és kristályosították, de korunkban jellemzően szintézissel állítják elő. Hűsítő és enyhe helyi érzéstelenítő hatása révén csökkenti az irritációt, továbbá antibakteriális, enyhe fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Ahogyan azt korábban említettük, a cikkben felsorolt összetevőket tartalmazó, felfekvés által veszélyeztetett betegek számára kifejlesztett bőrápoló készítmény alkalmazása mellett a legfontosabb a betegre való odafigyelés. Ügyeljünk rá, hogy mindig tiszta és gyűrődésmentes legyen az ágyneműje, és legalább kétóránként változtassunk a testhelyzetén. Ebben az esetben az antidecubitus készítmények alkalmazása is eredményes lesz. Ha a decubitus kezdeti jeleit tapasztaljuk, akkor azonnal kérjük ki egy szakorvos véleményét is.

Forrás: EgészségKalauz