Ezeket látta már?

Hőhullámok és hangulatváltozások? Ezek a vény nélküli megoldások változókorban

klimax, változókor

A klimax tüneteinek a kezelésében a hormonpótló kezelések mellett szerepet kap több gyógynövény is, köztük a poloskavész, a szója vagy a vörös here is.

A nők mintegy kétharmadát megviselik a változatos panaszokkal teli klimaxos átmeneti évek, az úgynevezett menopauza szindróma. A XXI. században a nők az életük körülbelül egyharmadát a menopauza után élik le, miközben sokuk életminőségét jelentősen rontják a klimaxos panaszok.

Poloskavész

A helyzet hazánkban meglehetősen rossz: a menopauzális panaszokkal rendelkező magyar nők közül a megfelelően kezeltek aránya nem éri el a 3 százalékot. Sokan – a mellékhatásoktól tartva - elzárkóznak az hormonpótló terápiától. Számukra, illetve a változókori panaszok enyhébb formáival küzdők számára kínálhat megoldást a gyógynövény alapú szerek alkalmazása.

A változókori panaszok kezelésében elterjedt a poloskavész (Cimicifuga racemosa) alkalmazása; aminek a hatásossága tudományosan is bizonyított. Összehasonlító vizsgálatok alapján a poloskavész gyökeréből készült vizes-alkoholos kivonat hatásossága összemérhető a konjugált ösztrogénekével. Tudni kell azonban, hogy a poloskavész-tartalmú készítményektől azonnal hatás nem várható. Azok hatása csak néhány hét szedést követően alakul ki.

Emellett, a 6 hónapon túli alkalmazásuknál – a májbetegségek fokozott kockázata miatt is - javasolt a kezelőorvossal való konzultáció. Mellékhatásokra elsősorban enyhe gyomor- és bélrendszeri panaszok, fejfájás, súlygyarapodás formájában lehet számítani. Májbetegeknél mérlegelendő a poloskavész kivonatát tartalmazó patikaszerek szedése. Továbbá, minden poloskavészt tartalmazó patikaszert szedő nőnél javasolt a májenzim-szintek évenkénti ellenőrzése.

Növényi ösztrogének – maximált dózisokkal

Sokan a gyógyszerekben is szereplő ösztrogén „helyettesítőjeként” tekintenek a növényi eredetű, úgynevezett fitoösztrogénekre, miközben a rendelkezésre álló tudományos eredmények egymásnak meglehetősen ellentmondóak azok terápiás hatását illetően. Míg egyes vizsgálatok alapján a fitoösztrogénekben gazdag ételek (elsősorban a szója) fogyasztása nem vezet a menopauza szindróma tüneteinek észrevehető mértékű csökkenéséhez, addig más források arról számolnak be, hogy a kiegészítő fitoösztrogén-bevitel segít, mert az mérsékli a klimaxszal együtt járó szív- és érrendszeri rizikót, illetve segíthet a csontritkulás kivédésében.

A jelenlegi álláspont szerint a fitoösztrogének nagy mennyiségű bevitele kockázatot hordoz magában, tehát az adott készítményeket csak előírásszerűen, a megadott adagolást betartva szabad alkalmazni. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a szójatartalmú készítményeknél napi maximum 100 milligramm izoflavonoid-fogyasztást (ami kb. 1 liter szójaitalnak felel meg) enged meg, maximum 10 hónapon keresztül; a fitoösztrogéneket tartalmazó vörös heréből pedig napi 43,5 milligramm izoflavonoidot, nem több mint 3 hónapon át.

Mivel nem tisztázott, hogy a fitoösztrogének fogyasztása biztonságos-e melldaganatos vagy azon átesett nőknél,- így esetükben kerülendő a fitoösztrogén-bevitel.

Gyógynövények, kevésbé megalapozott hatásossággal

  • Magas antioxidáns-tartalmára és gyulladáscsökkentő hatására visszavezethetően a fenyőkéreg-kivonat elsősorban a menopauza szív- és érrendszeri kockázatait (pl. fokozott szívinfarktus-rizikó) képes mérsékelni.
  • A fokozott verejtékezés csökkentésére az orvosi zsálya teája javasolható.
  • A menopauzát kísérő hangulatváltozások és depressziós hullámok enyhítésére az orbáncfű készítményei szedhetők.
  • Emellett, a változókori tünetek enyhítésére kipróbálható még a ligetszépe olaja, a jamgyökér, a szibériai rebarbara, a nők gyógynövényeként ismert palástfű, illetve a cickafark,- noha ezeknek a hatásossága menopauza szindróma esetén egyelőre nem igazolt tudományosan.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Korai menopauza: már a 30-asokat is érintheti! Ilyen tünetekről ismerheti fel

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

menopauza

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához