Ezeket látta már?

Calicivírus okozta a tömeges megbetegedést Szegeden

2015.05.11. Módosítva: 2015.11.04.

A vizsgálatok szerint calicivírus miatt betegedett meg csaknem kétszáz gyermek egy szegedi általános iskolában - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője az MTI-t.

Varga Márta elmondta, a kórokozót három gyermek mintájából is kimutatták. Az iskola konyhájában vett ételminták ellenőrzése még folyik - tette hozzá.

Calicivírus okozta a tömeges megbetegedést Szegeden

A szegedi Gregor József Általános Iskola igazgatója szerdán jelentette a járási tisztifőorvosnak, hogy az intézményből 120 gyermeket küldtek haza hányással, hasmenéses tünetekkel.

A betegség tünetei alapján az ételfertőzés gyanúja is felvetődött. Az iskola háromszáz adagos melegítőkonyháján az ellenőrzés nem talált közegészségügyi hiányosságot. A járványügyi szakemberek étel- és vízmintákat vettek, és elrendelték az iskola összes helyiségének fertőtlenítőszeres takarítását, amelyet csütörtökön el is végeztek.

Mi jellemző a calicivírusra?

A calicivírus a gyomor és bélbetegségek 30-40%-áért, a gasztroenterális járványok 75-89 %-áért felelős. Hasmenést, hányást, lázat okozhat. A gyors lefutású, sokszor nem fordulnak orvoshoz a hordozók. Gyakran nem derül ki betegséget okozó vírus eredete. Gyorsan mutálódik, nincsen hosszú védettség. Járványok főként zárt közösségekben gyakoriak.

A víruscsalád állatokat megbetegítő tagjai régóta ismertek, az emberi calici fertőzést 1968-ban fedezték fel. Méretük 27-40 nm, örökítőanyaguk egyszálú RNS(+). Hagyományos virológiai módszerekkel nem vizsgálhatóak, ugyanis szövettenyészetben, vagy kísérleti állatban nem szaporítható.

A tisztiorvosi szolgálat munkatársai kikérdezték a beteg gyermekek szüleit, valamint felvették a kapcsolatot az összes szegedi házi gyermekorvossal is. Péntekre a megbetegedett gyermekek száma 196-re emelkedett, és négy pedagógusnál és egy takarítónál is jelentkeztek a gyors lefolyású betegség tünetei.

A gyerekek közül hárman kerültek az egyetem gyermekklinikájának fertőzőosztályára, valamennyien infúziós kezelésre szorultak, általános állapotuk kielégítő.

Forrás: MTI