Ezeket látta már?

Így utazhatunk oltással Ciprusra

Ciprus minden vakcinát elfogad, de regisztrálni is kell az oltást

utazás, oltás, szputnyik, sinopharm, ciprus

Így utazhatunk június 3-tól Ciprusra.

A nyugati vakcinák és a Szputnyik mellett már a Sinopharmmal oltottak is szabadon utazhatnak Ciprusra. A szigetország elfogadja a magyaroktól a védettségi igazolványt a magyar nyelvű oltási igazolással együtt.

Ciprus az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) mellett a Szputnyik V, és május 21-től már a Sinopharm vakcinát is elismeri és elfogadja a szabad beutazáshoz – derül ki a CyprusFlightPass hivatalos oldaláról.

Az oltási igazolást attól a naptól kezdve fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást, ha kétadagos oltóanyagról van szó. Az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után válik lehetővé a beutazás.

Hova kell oltási, hova védettségi igazolás? Így utazhatunk az EU-ban

Regisztráció is kell!

Az utasnak a beutazáshoz regisztrálnia kell a Cyprus Flight Pass online rendszerébe, és ki kell töltenie az ott elérhető formanyomtatványt. Ebben meg kell adnia, hol és milyen típusú oltást kapott, illetve az oltási időpontokat. A ciprusi hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt a magyar nyelvű oltási igazolással együtt, amelyeket érkezéskor szükséges bemutatni.

A Cyprus Flight Pass visszaigazolását induláskor és érkezéskor ellenőrzik, de nem szükséges kinyomtatni, elektronikusan (telefonon) is be lehet mutatni.

Mindezektől függetlenül előfordulhat, hogy a ciprusi hatóságok érkezéskor szúrópróbaszerűen kiválasztott, már oltott utazókat is PCR-tesztnek vetnek alá.

A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba.

A nem beoltott turistákra az országok szín szerinti besorolásának feltételei vonatkoznak.

Magyarország a narancssárga zónába tartozik

Az oltottság nem előfeltétele a Ciprusra történő belépésnek, a nem beoltott turistákra az országok szín szerinti besorolásának feltételei vonatkoznak. Ciprus június 3-tól Magyarországot már a narancssárga kategóriába sorolja. Narancssárga kategóriába sorolt országok – potenciálisan alacsony kockázatú, de a zöld kategóriához képest nagyobb kockázattal rendelkező országok.

Narancssárga kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A narancssárga kategóriába sorolt országokból érkező utasoknak az indulás előtti 72 órán belül PCR laboratóriumi teszten kell átesniük, és rendelkezniük kell a negatív PCR-tesztről szóló angol nyelvű igazolással.

A narancssárga kategóriába tartozó országokból érkezők közül az alábbi kategóriákba tartozó utasok a Ciprusi Köztársaságba való beutazáskor is elvégeztethetik a molekuláris vizsgálatot:

  • 1. Ciprusi állampolgárok és családtagjaik (külföldi házastársak és kiskorú gyermekeik),
  • 2. A Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodók, 
  • 3. A Bécsi Egyezmény alapján belépésre jogosultak, 
  • 4. Állampolgárságtól függetlenül azok a személyek, a Ciprusi Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának bejelentését követően, akik esetében a lakóhely szerinti (narancssárga kategória) országban nem végeznek laboratóriumi vizsgálatot.  

A teszt költségét az utasok fedezik, és ezen túlmenően ezeknek a személyeknek az eredmény megérkeztéig házi önizolációban kell maradniuk.

12 éves kor alatt egyik kategória esetében sem áll fenn tesztelési kötelezettség.

Ez is érdekelheti:

Olvasson tovább:

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához