Ezeket látta már?

Kanári-szigetek: mától ezeket az oltásokat is elfogadják

utazás kanári szigetek, tenerife, spanyolország, vakcina, oltás

Ha Tenerifére tervez nyaralást, jó, ha tudja, hogy március 31-től változtak a beutazási szabályok. Elfogadják az EMA által jóváhagyott oltásokat, Spanyolországba viszont továbbra is kell a negítív PCR-teszt!

Spanyolországba utazás szabályai

Légi vagy vízi úton történő beutazáskor valamennyi beutazónak - aki kockázatosnak minősített országból (többek között Magyarországról) érkezik - függetlenül attól, hogy mennyi időt fog tölteni Spanyolországban – rendelkeznie kell 1 darab, az országba belépés időpontjától visszafelé számított 72 órán belül elvégzett, a SARS-CoV-2-re vonatkozóan negatív eredményű fertőzésdiagnosztikai tesztet igazoló elektronikus vagy papír alapú eredeti dokumentummal, amelyet spanyol, angol, francia vagy német nyelven állítottak ki (ezektől eltérő nyelven kiállított dokumentum esetén szükséges annak hiteles fordító általi lefordítása spanyol nyelvre).

A tesztről kiállított dokumentumnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia: a beutazó neve, útlevél vagy személyi igazolvány száma (amelynek meg kell egyeznie a lenti formanyomtatványon megadottal), a teszt elvégzésének dátuma, a tesztet végző intézmény megnevezése és elérhetősége, alkalmazott módszer, a teszt eredménye.

A spanyol hatóságok által elfogadott tesztek, amelyekkel eleget lehet tenni a fenti kötelezettségnek: PCR (RT-PCR) teszt, TMA (Transcription-Mediated Amplification) teszt, illetve ezzel egyenértékű, molekuláris technológián alapuló teszt.

A 6 év alatti kiskorúaknak nem szükséges fertőzésdiagnosztikai teszttel rendelkezniük a Spanyolországba történő belépéshez - áll a Konzuli Szolgálat honlapján.

Kanári-szigetek beutazás: oltottaknak szabad az út

A Kanári-szigetekre Spanyolország bármely területéről történő érkezéskor mentesülnek a negatív PCR-teszt eredményének bemutatási kötelezettsége alól:

  1. azok a tranzitutasok, akik akár légi, akár vízi úton érkeznek a szigetekre, de azonnal továbbutaznak egy harmadik országba, tehát az úticél NEM a Kanári-szigetek
  2. mindazok, akik 72 óránál rövidebb időt töltöttek a Kanári-szigeteken kívül (pl. útlevél iránti kérelmet nyújtottak be vagy apai elismerő nyilatkozatot írtak alá Magyarország Madridi Konzulátusán)
  3. mindazok, akik a beutazást megelőző 8 hónapon belül az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltások valamelyikének teljes adagját megkapták (ezek: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson) tehát a Sinopharm és a Szputnyik oltásokat nem fogadják el.
  4. Az oltás kiváltható, ha minimum 15 nappal, maximum 4 hónappal a beutazás előtt túlestek az első oltáson vagy hivatalos orvosi dokumentummal igazolják, hogy a beutazást megelőző 6 hónapon belül átestek a COVID19 fertőzésen.

A rendelkezés 2021. május 28-án lépett életbe és május 31-én tették közzé a Kanári-szigetek Hivatalos Közlönyében.

Bővebb információ: http://www.gobiernodecanarias.org/boc/2021/110/

Regisztráció utazás előtt: kötelező!

Az országba légi vagy vízi úton történő beutazáskor minden beutazónak szükséges kitöltenie egy formanyomtatványt (Formulario de Control Sanitario), amelyet az országba történő belépéskor az egészségügyi ellenőrzés során kell bemutatni.

  • Légi úton történő beutazáskor előzetesen, elektronikus úton szükséges kitölteni a formanyomtatványt az alábbi elérhetőségeken az alábbi honlapon vagy a SPAIN TRAVEL HEALTH – SpTH applikáción keresztül. Elektronikus úton történő kitöltés esetén a beutazó az általa megadott e-mail címre egy QR-kódot fog kapni, amelyet az országba történő belépéskor be kell mutatni.
  • Vízi úton történő beutazás esetén a hajótársaság vagy a spanyolországi kikötő által átadott papír alapú formanyomtatványt szükséges kitölteni. 
  • Szárazföldön történő beutazás esetén nem szükséges a formanyomtatvány kitöltése.

A Kanári-szigetekre (ideértve Tenerifét) vonatkozó aktuális külön helyi szabályozásról Magyarország Kanári-szigeteki Tiszteletbeli Konzulátusának oldalán tájékozódhatnak.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához