Ezeket látta már?

Covid Eris: ezt kell tudni a viszály istennőjéről elnevezett omikron-variánsról

covid Eris tünetei koronavírus omikron-variáns

Az Eris valószínűleg gyorsabban terjed, mint az egyébként is gyors más omikron-variánsok - ezek a tünetek jellemzők rá.

A koronavírus okozta fertőzésnek még idén ősszel is várhatók hullámai. Jelenleg az EG.5 vagy Eris variáns terjed intenzíven, és okoz Covid-19 megbetegedéseket.

A Covid-19 most is velünk van

A nemzetközi statisztikák is bizonyítják, hogy a koronavírustól és a Covid-19-től nem szabadult meg az emberiség. A 2023. augusztus 3-át megelőző 28 napban világszerte több mint 1 millió új Covid-19 megbetegedést regisztráltak, és körülbelül 3100 halálesetet kötöttek a Covid-19-hez.

Úgy tűnik, hogy az új típusú koronavírus okozta fertőzés, a Covid-19, 2023 őszén is velünk lesz. Nemrégiben számoltak be arról, hogy a koronavírus omikron-variánsa 2023 nyarától egy, még a korábbiaknál is fertőzőbb, noha súlyosabb lefolyású betegséget nem okozó formában támad. Ez az Eris variáns.

Az új koronavírus-variáns neve EG.5 vagy Eris

Egyre több országban, köztük az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Indiában és Kínában is jelentették már az omikron új variánsának, az Erisnek a megjelenését. Sőt, az USA-ban már dominánssá is vált az új omikron-variáns.

A név beszédes, hiszen a görög mitológiában Erisz a viszály és a harc istennője. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban úgy véli, hogy az Eris variáns, noha érdeklődésre számot tartó, az globális szinten alacsony szintű közegészségügyi veszélyt hordoz.

Mint a WHO is megállapította: az Eris variáns gyorsan terjed, magas a fertőzőképessége, képes kikerülni az immunvédelmet, de nem köthető hozzá a Covid-19 lefolyásának a súlyosbodása.

A szakemberek jelenleg azon az állásponton vannak, hogy az Eris számos új megbetegedést fog okozni a közeljövőben, nőni fog a kórházba kerülő betegek száma, többeket poszt-Covid tünetek fognak kínozni az átvészelt fertőzést követően, de összességében az Eris-okozta járványhullám nem lesz veszélyesebb, mint az idei év korábbi hullámai voltak.

Milyen tünetekkel támad az Eris-variáns?

A legújabb koronavírus-variáns okozta tünetek már ismerősek: köhögés, láz, hidegrázás, légszomj, gyengeség, izomfájdalmak, fejfájás, orrfolyás, szaglásvesztés, az ízérzés zavara egyaránt felléphet a betegséggel járó panaszok között.

Szükség lesz-e újabb oltásra?

Úgy tűnik, hogy a korábbi védőoltások és átvészelt fertőzések következtében az emberek már szereztek bizonyos fokú védelmet a koronavírussal szemben, így – a jelenleg cirkuláló variánsok esetén – egyre kisebb az esélye annak, hogy valaki Covid-19 miatt kórházi kezelésre szoruljon vagy elhalálozzon. Azonban az idős korúak és a károsodott immunrendszerű egyének továbbra is fokozott veszélynek vannak kitéve, ha Covid-19-ről van szó.

Dr. Budai Marianna

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megérkezett Eris, az új koronavírus variáns Magyarországra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához