Ezeket látta már?

Covid okozta agyi köd: ez lehet az oka a poszt-covid tünet kialakulásának

agyi köd

Egy új tanulmány választ adhat arra, mikor és miért alakul ki az agyi köd.

Az amerikai US National Institutes of Health (NIH) tudósai által kedden közzétett új tanulmány arra utal, hogy a koronavírus-fertőzések által kiváltott immunválasz károsítja az agyi ereket, és ez lehet a felelős a poszt-covid tünetekért.

A Brain című folyóiratban megjelent tanulmány kilenc olyan ember agyának boncolása alapján készült, akik a vírusfertőzés után hirtelen haltak meg. Ahelyett, hogy a SARS-CoV-2 nyomát észlelték volna az agyban, a kutatócsoport azt találta, hogy az emberek saját antitestjei támadták meg az agyi ereket bélelő sejteket, gyulladást és károsodást okozva, írja a ScienceAlert.

Ez a felfedezés magyarázatot adhat arra, hogy egyes embereknél miért maradnak meg a fertőzés maradandó hatásai, beleértve a fejfájást, a fáradtságot, az ízlelés és a szaglás elvesztését, az alvásképtelenséget és az agyi ködöt – és segíthet új, long covid kezelési módok kidolgozásában.

Avindra Nath, az NIH tudósa és a tanulmány vezető szerzője nyilatkozatában elmondta, hogy a betegeknél gyakran alakulnak ki neurológiai szövődmények a koronavírus miatt, de a mögöttes patofiziológiai folyamatot nem ismerik jól.

„Korábban boncoláskor kimutattuk az erek károsodását és a gyulladást a betegek agyában, de nem értettük a károsodás okát. Úgy gondolom, hogy ebben a tanulmányban fontos betekintést nyertünk az események kaszkádjába.”

  • A kilenc, 24 és 73 év közötti személyt azért választották ki a kutatócsoport korábbi tanulmányából, mert a szkennelések alapján érkárosodásra utaló jeleket mutattak az agyukban.
  • Agyukat 10 kontrollszemély agyával hasonlították össze, a csapat pedig egy immunhisztokémia nevű technikával vizsgálta a neuroinflammációt és az immunválaszokat.

A tudósok felfedezték, hogy a Covid-19 ellen termelt antitestek tévesen a vér-agy gátat alkotó sejteket célozták meg, egy olyan struktúrát, amelynek célja, hogy a káros behatolókat távol tartsa az agytól, miközben a szükséges anyagokat átengedi.

E sejtek károsodása fehérjék szivárgását, vérzést és vérrögöket okozhat, ami növeli a stroke kockázatát. A szivárgás a makrofágoknak nevezett immunsejteket is arra készteti, hogy a sérülések helyreállítására a helyszínre siessenek, gyulladást okozva.

A kutatócsoport megállapította, hogy a támadás által megcélzott területeken a normális sejtfolyamatok súlyosan megzavarodtak, ami olyan dolgokra volt hatással, mint például a méregtelenítés és az anyagcsere szabályozása.

Az eredmények nyomokkal szolgálnak a hosszú távú neurológiai tünetekkel küzdő betegek biológiájáról, és új kezelésekhez - például egy olyan gyógyszerhez, amely az antitestek vér-agy gáton történő felhalmozódását célozza - szolgáltathatnak információkat.

Post-covid: még az enyhe covid is csökkenti a szürkeállományt >>

- Könnyen lehet, hogy ugyanez az immunválasz poszt-covid betegeknél is fennáll, ami neuronális károsodást eredményez - mondta Nath. Ez azt jelentené, hogy egy olyan gyógyszer, amely lecsökkenti ezt az immunválaszt, segíthetne ezeken a betegeken - tette hozzá. Ezeknek az eredményeknek tehát nagyon fontos terápiás következményei vannak.

Mi az agyi köd?

Az "ködös agy" nem egy orvosi, egzakt definíció, de szakemberek egyre inkább használják annak a neurológiai tünetegyüttesnek a leírására, amit sok Covid-19-en átesett beteg hónapokkal a vírussal való megfertőződése után is tapasztal. Ezek közé tartoznak a memória- és koncentrációs zavarok, illetve a kognitív (gondolkodásbeli) teljesítmény romlása. De említhetnénk a fejfájást, az álmatlanságot, a szorongást is.

Mindannyian időről-időre átéltük már ezt az érzést. Talán nem tudtunk tisztán gondolkodni egy stresszes időszak után, vagy amikor influenzában vagy más betegségben szenvedtünk. Lehet, hogy jet-leg miatt éreztük gondolkodásunkat lassúnak, vagy antihisztamin vagy más gyógyszer miatt lett homályos a gondolkodásunk - egy volt a közös bennük: néhány óra vagy nap alatt a tünetek elmúltak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: sciencealert.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához