Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Covidos ízvesztés: ténylegesen elvesztheti a régi ízek érzékelését

covid, Covid-19, koronavírus, ízvesztés, ízérzékelés

Egy új kutatás szerint az ízvesztésről beszámoló embereknek egyharmada ténylegesen elvesztette az ízlelő képességét.

Sokan arról panaszkodnak, hogy koronavírus fertőzést követően romlott az alapízek (sós, savanyú, keserű, édes) érzékelése. Akiknek a Covid-19-cel kapcsolatos tüneteik 4 hétig is fennálltak, gyakran beszámolnak ízvesztésről is. Szakértők úgy gondolták, hogy az illetők többsége valójában a szaglását veszítette el, aminek nagy szerepe van az ízérzékelésben. Egy új kutatás azonban azt mutatta, hogy ezeknek az embereknek az egyharmada ténylegesen elvesztette az ízlelő képességét. Ennek a pontos oka sajnos még nem ismert, de a tudósok számos lehetséges mechanizmust sejtenek a háttérben.

Mivel az ízlelés elvesztése speciálisabb tünet, mint egy láz, köhögés, talán ennek ismeretében a legegyszerűbb felismerni, hogy a koronavírus lehet a háttérprobléma.

Ízek érzékelését befolyásoló szerveink

Nem csak a nyelv az, ami a fő meghatározója annak, hogy érezzük az ételek, italok finom vagy éppen kevésbé kellemes ízét. Nagyban befolyásolják azt a szájban, torokban, orrban található érzékszervek, illetve azok bőrfelülete, szövetei.

Koronavírus: hány hét múlva térhet vissza a szaglásunk?

Tudta, hogy a szaglás és ízlelés szorosan összefügg?

Az étel rágásakor felszabaduló szagokat az orr hátsó részén található receptorok érzékelik. Emellett a nyelv ízlelőbimbói növelik az úgynevezett általános ízérzetet azzal, hogy felismerik az édeset, sósat, keserűt, savanyút.

3 állapotot különböztethetünk meg akkor, ha az ízlelő rendszer nem működik 100 %-osan:

  • ízlelés teljes elvesztése (ageusia)
  • ízlelés csökkent érzékelése (hypogeusia)
  • a szájban tartós, kellemetlen ízt okozó állapot (dygeusia), mely a legfinomabb étel ízélményét is elronthatja. Ilyen lehet például a fémes, avas, savanyú íz.

Mint említettük, a szaglás elvesztése is fontos velejárója lehet a koronavírusnak, ezt pedig tudományosan anozmiának nevezik.

Egy új tanulmányban Claire Hopkins (a londoni Guy's Hospital orrgyógyász professzora) és kutató csapata azt tapasztalta, hogy sokan csak a szaglásukat veszítették el, mégis az ízvesztés számlájára írtan jelentették be tünetként. Ebből is látszik, hogy mennyire összefügg a két érzékszerv, és mennyire nehéz teljesen különválasztani a működésüket.

Az ízlelőbimbók károsodását okozhatja a covid

Az olaszországi Trieszti Egyetem kutatói arra próbáltak rávilágítani, milyen arányban károsodott az ízlelőbimbója azoknak a betegeknek, akik azt állítják, hogy a Covid-19 után alapvető ízérzékelési problémákkal küzdenek. E tanulmány során az egyetem fül-orrgégészeti ambulanciáján megjelent 105 beteget vizsgáltak, akik mindegyike beszámolt ízérzékelési panaszokról a Covid-19 fertőzésük után még 3 hónappal is. Számos hitelesített íz- és szagtesztet használtak a vizsgálat során. A résztvevőknek több, mint a fele mondta azt, hogy érez valamilyen jellegzetes ízt. Azonban az ízteszt ezeknek az embereknek a 42 %-ánál az alapvető ízek észlelésének teljes elvesztését mutatta.

Az idősebb emberek sajnos az öregedés folyamatai miatt már a koronavírustól függetlenül is kevésbé lehetnek képesek megkülönböztetni az alap ízeket egymástól. "Az ízlelési és szaglási rendellenességek előfordulási gyakorisága az öregedéssel nő.”- mondta Hopkins professzor. Ezt figyelembe véve kimondható volt, hogy így is a betegek 29 %-ánál az ízlelés érzékelése csökkent a Covid-19 következtében.

"A mechanizmus nem tisztázott, de magában foglalhatja az ízlelőbimbók közvetlen károsodását, a nyáltermelés csökkenését (a Covid-19 után gyakran jelentenek orr- és szájszárazságot), vagy egy jobban központinak nevezhető folyamatot (bár ez kevésbé valószínű)" – mondta Hopkins professzor.

A kellemetlen ízek és a post-covid

„A szaglás és az ízérzés elvesztése a post-covid jellemzője, de nem olyan gyakori, mint néhány más tünet, mint például a fáradtság és a légszomj.” – mondta a LongCovidSOS betegvédő szervezet szóvivője. Az eredményeik alapján nem feltétlenül általánosíthatunk, mert néhány tényező miatt nem minden adat összehasonlítható, de kijelentették, hogy az általuk vizsgált több, mint 800 hosszan tartó Covid-19 fertőzésben szenvedő beteg 65 %-a jelentett szag- és ízérzékelési problémákat. (Nem lett elkülönítve a 2 tünet.)

Összefoglalva

Nem a szaglás és az ízérzékelés csökkenése a leggyakoribb velejárója a koronavírus fertőzésnek, de amint ilyen tünet jelenik meg, nagy valószínűséggel következtethetünk arra, hogy Covid-19-cel van dolgunk. Ez az alattomos betegség sajnos károsíthatja azokat a szerveinket is, amik részt vesznek abban, hogy az ízeket és finom illatokat igazán élvezni tudjuk, de szerencsére a legtöbb esetben ez nem jelentkezik.

Dr. Szabó Linda

gyógyszerész

Forrás: pubmed/medicalnewstoday