Ezeket látta már?

Delta variáns vagy nátha miatt beteg? Így lehet különbséget tenni már kezdetben

delta variáns, koronavírus, tünetei, allergia, nátha, megfázás

A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz.

Egész Európában és hazánkban is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ezt a - korábban indiainak nevezett - vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk.

A delta variánsnak rövidebb a lappangási ideje

A delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap. Tehát rövidebb, mint a vadvírusé, vagy mint az alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé, amelynek átlagosan 6 nap a lappangási ideje.

Delta variáns: fertőzőbb, gyorsabban terjed

A fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb, ez a két tényező is az oka annak, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60 százalékkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

Feketegomba-fertőzés: a delta variáns a látásra is veszélyes - kattintson!

Más tünetek is jellemzők

A delta variánsa az eredeti, vuhanitól eltérő tüneteket okozhat, és a tünetei is némiképp módosulhatnak.

A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.

A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban

  • fejfájást,
  • torokfájást,
  • orrfolyást,
  • tüsszögést,
  • hőemelkedést,
  • bágyadtságot és levertséget okoz,
  • azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Oltottként is elkaphatom a fertőzést, minek oltassam magam? Itt a válasz!

Emésztőszervi panaszokkal jár

Hányinger, hányás, hasmenés is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák. Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.

A delta variáns tünetei miatt könnyen összetéveszthető az allergiával, megbetegedés esetén könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is, írják.

Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe, kéri a kormányzat. Egyben arra is biztatja az embereket, hogy kérjék a védőoltást.

A még beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

Az új koronavírus lassan 2 éve életünk része, látható, hogy a vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el. A vírus és annak mutánsai ellen a megoldás a védőoltás jelenti. Legnagyobb veszélyben a még beoltatlanok vannak, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk.

Ez is érdekelheti:

Forrás: Koronavirus.gov.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához