Delta variáns: ezért reménytelen elérni a nyájimmunitást magas átoltottsággal!

koronavírus, delta variáns, nyájimmunitás, átoltottság, covid-19

Valóban lemondtak a szakemberek arról a reményteli jövőképről, hogy egyszer még kialakulhat a koronavírussal szembeni nyájimmunitás? Ha igen, az oltatlanok nem számíthatnak arra, hogy a környezetük magas átoltottsága majd megvédi őket a megfertőződéstől.

Hiába a magas átoltottság: nem törhető le a koronavírus delta variánsa okozta járvány?

Az elmúlt hónapokban a szakemberek és a laikusok nagy része arra számított, hogy a koronavírus elleni tömeges védőoltás a nyájimmunitás (=közösségi immunitás) kialakulásához vezet. Azzal kalkuláltak, hogy a közösségi immunitásnak köszönhetően csökken a koronavírussal (SARS-CoV-2) való megfertőződés kockázata – azoknál is, akiknél nincsenek jelen a vírusellenes antitestek. Azaz, a nyájimmunitásnak köszönhetően azok a személyek is védettek lesznek a Covid-19-cel szemben, akiket nem oltottak be vagy korábban nem estek át a Covid-19-en.

Feketegomba-fertőzés: a delta variáns a látásra is veszélyes - kattintson!

Erre számítva egyenesen illúziórombolónak is mondható több szakembernek az a véleménye, ami szerint a nyájimmunitás jelen esetben „nem lehetséges opció”. Az Oxford Vaccine Group vezető professzora, Andrew Pollard szerint a koronavírus delta variáns megjelenése keresztülhúzta a nyájimmunitáshoz eléréséhez fűzött korábbi reményeket és számításokat.

Túlságosan ragályos a delta variáns, és kevésbé hatásosak a vakcinák

A nyájimmunitás egy olyan szituáció, amely részeként a populáció olyan nagy része immunis a kórokozóval szemben, hogy az megállítja a kórokozó terjedését és leszálló ágba hajlik a terjedése,- magyarázzák a Chicagói Egyetem munkatársai.

A kanyaró esetén például a lakosság 95 %-os átoltottsága szükséges ahhoz, hogy a kanyarójárvány megállítható legyen. Azonban, a koronavírus delta variánsa és a kanyaró kórokozója közé nem tehető egyenlőségjel

- mondja prof. Andrew Pollard.

Másként fogalmazva, szerinte a koronavírus delta variánsa esetén a nyájimmunitás nem valósulhat meg.

Indiai mutáns: a delta variáns egyre több oltatlan fertőz meg - olvasson tiovább!

Miért nem alakulhat ki nyájimmunitás?

Egyrészt, a rendelkezésre álló oltóanyagok hatékonysága nem elég magas a delta variánssal szemben, ami azt jelenti, hogy kétszer oltott személyek is megfertőződhetnek. Márpedig tény, hogy minél kisebb a vakcinák hatékonysága, annál kisebb az esély a nyájimmunitás elérésére.

A valós életből nyert, angliai járványügyi adatok felhasználásával készült „REACT 1”vizsgálat eredményei szerint a Covid-19 elleni vakcinák csak 49 %-ban hatásosak a SARS-CoV-2 delta variánssal szemben (Angliában döntően Pfizer és AstraZeneca vakcinákkal oltottak). Mindez jelentősen elmarad azoktól a százalékos hatékonysági értékektől, amik az eredeti „vuhani” vagy az alfa (=brit) koronavírus-variással szembeni hatékonyságot írták le.

Ráadásul, a megfertőződött oltott személyek tovább is adhatják, és a tapasztalatok szerint tovább is adják a fertőzést a társaiknak, vagyis nincs semmilyen eszköz a kezünkben, ami igazán hatékonyan megvédhetne a megfertőződéstől és a fertőzés továbbadásától.

Komplikálja a helyzetet, hogy a delta variáns fertőzőképessége a korábbi SARS-CoV-2 variánsokkal szemben is igen magas, így a fertőzés rendkívül ragályos, könnyen terjed.

Összegezve: a csökkent hatékonyságú vakcina és a ragályos kórokozó kombinációja sötét felhőt von a nyájimmunitás eléréséhez vezető út fölé.

Ha nincs nyájimmunitás, akkor is megéri oltatni?

A közeljövőre vonatkozóan marad tehát a pesszimista előrejelzés, miszerint jelentős mértékű átoltottsággal sem sikerül kellő mértékben gátat szabni a delta variáns terjedésének, és a nyájimmunitás egy (egyelőre) el nem érhető cél.

Ebből következik, hogy a nem oltott személyek nem számíthatnak arra, hogy a környezetük magas átoltottsága majd megvédi őket a megfertőződéstől. Ráadásul, ha a nem oltott személyek megfertőződnek, oltás híján esetükben fokozott a Covid-19 súlyos lefolyásának a kockázata.

Nyájimmunitás – soha ne mondjuk, hogy soha?

Teljes bizonyossággal nem mondható, hogy a koronavírus delta variánsával szemben soha nem lehet elérni a nyájimmunitást. Teoretikusan: a delta variánsra szabott, magas hatékonyságú vakcinák fejlesztése és a populáció magas hányadának az átoltása vagy a koronavírus okozta fertőzésen való átesés megváltoztathatja a nyájimmunitás eléréséről alkotott képet; mindez azonban nem a közeljövő zenéje.

Továbbá, optimistának kell maradni abban a tekintetben, hogy nem jelennek meg újabb, a nyájimmunitás elérése szempontjából ismételten nagy kihívást jelentő koronavírus-variánsok.

Olvassa el ezt is!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: Medical News Today online