Demencia: kiderült, az elhúzódó Covid növeli a kialakulás esélyét

alzheimer, demencia, tünet

A koronavírus-járvány hatása olyan területeken is jelentkezhet demenciakutatók szerint, ahol a válság előtt is nehéz küzdelem zajlott.

A Covid növelheti a demencia kialakulásának az esélyét?

Hosszabb távon a demenciában szenvedők jelentős növekedéséhez vezethet világszerte a koronavírus-járvány – áll a több mint száz szakmai szervezetet magába tömörítő Alzheimer’s Disease International (ADI) figyelmeztetésében, amit a CNBC idézett.

A szakértők a koronavírus-fertőzés egy lehetséges következményére hivatkoznak, a betegség ugyanis növelheti a demencia kialakulásának esélyét. A kutatók úgy vélik, hogy sok országban a pandémia előtt is komoly kihívás volt a demencia kezelése, de a járványhelyzet csak tovább ront(ott) az esélyeken.

Az ADI szerint már a járvány előtt megjelent előrejelzések azt mutatták, hogy a demenciás esetek száma mintegy 78 millióra emelkedhet 2030-ra, az ezzel kapcsolatos költségek pedig évi 2,8 billió dollárra. A kutatók szerint a járvány valamennyire csökkentette az esetszámot az idősebb korosztály megbetegedésével, de hosszabb távon ennek éppen az ellenkezője várható.

A hosszú Covid kifejezetten veszélyes lehet

Az CNBC idézi Alireza Atri neurológust, aki különösen aggódik a long, vagyis az elnyúló Covid nevű tünetegyüttes miatt. A Banner Sun Health Research Institute nevű intézet igazgatója szerint a koronavírus kárt okozhat a szervezet immunrendszerében, gyulladásokhoz és agyi mikroerek károsodásához is vezethet.

A szakértő szerint ezek a jelenségek különféle neurológiai rendellenességeket okozhatnak, így végső soron a demenciához köthető tünetek is hamarabb jelentkezhetnek.

Olvasson tovább! Naplemente-szindróma: mit tehetünk, ha a szerettünk is érintett?

Forrás: felejtek.hu

Forrás: EgészségKalauz