Döbbenet: a covid felhízlalja testünk sejtjeit, hogy elősegítse saját szaporodását

koronavírus, covid, kutatás, zsírsejtek, BMI-index

Zsírraktárakkal manipulál a vírus a saját szaporodása érdekében: ha nem áll rendelkezésére magas zsírtartalmú közeg, 48 órán belül leáll az osztódása - írja egy friss kutatás.

A kutatócsoport azon megfigyelések alapján kezdett bele a vizsgálatba, hogy a magas testtömegindexű (BMI-index) emberek sérülékenyebbek a vírussal szemben, mint a vékonyabbak, valamint hogy az olyan állapotok, mint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség, szintén kockázati faktort jelentenek és kritikus kimenetelhez vezethetnek megfertőződéskor.

Egyes típusú zsírok szintje a normális 64-szeresére emelkedik megfertőződést követően

A koronavírus átveszi a szervezet zsírfeldolgozó rendszere fölött az irányítást, és olyan zsírraktárakat hoz létre a sejtekben, amelyek képessé teszik a szervezet molekuláris gépezetének eltérítésére, ami végül zöld utat ad a szervezet komolyabb megbetegítése előtt. Kísérletképpen a folyamat megakadályozására súlycsökkentő szerekkel és más zsírokat megcélzó vegyületekkel megpróbálták megállítani a vírust a sejttenyészetben – írja a Sky News. A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint a vírus szaporodása 48 órán belül leállt a "zsíros üzemanyag" hiányában.

"Ez egy izgalmas munka, ugyanakkor egy nagyon hosszú útnak kezdete. Roppant érdekes megfigyelésre bukkantunk, de még sokat kell tanulnunk a betegség mechanizmusairól" – mondta Fikadu Tafesse, a tanulmány levelező szerzője, az Oregon Health & Science University molekuláris mikrobiológia és immunológia adjunktusa a Nature-ben megjelent eredmények kapcsán.

A vizsgálatban részt vevő tudósok figyelmeztettek, hogy a súlycsökkentő gyógyszerekkel elért eredmények sejtkultúrában, nem pedig embereken születtek.

  • Két különböző emberi sejtvonalon vizsgálták a SARS-CoV-2 hatását több mint 400 lipidre.
  • A tudósok a lipidek szintjében hatalmas változást találtak, egyes zsírok szintje akár 64-szeresére is megemelkedtek.
  • Az egyik sejtvonalban a zsírok közel 80 százalékát változtatta meg a vírus; a másikban valamivel több mint a felének szintje változott meg.
Forrás: skynews