Ezeket látta már?

Döntött a kormány: nem lesz több nyugati vakcina, keddtől fizetős a parkolás

gulyasgergely

A Kormányinfó mai sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint pünkösdre elérjük az 5 millió beoltottat, így új intézkedések várhatóak.

"Most jutottunk el oda, hogy minden oltásból elegendő áll rendelkezésre, ezért biztatunk mindenkit arra, hogy regisztráljon oltásra" - hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter.

Pünkösdkor fordul a trend

Miután a pünkösdi hétvégén várhatóan elérjük az 5 millió beoltottat, a kormány új intézkedéseket fog bevezetni. A döntést holnap hozza meg az operatív törzs és reggel Orbán Viktor fogja bejelenteni - tájékoztatott a miniszter.

Vakcinák hatékonysága egy táblázatban: itt nézze meg, mit tud az oltása

A kormány eddig meghozott döntései:

  1. az ingyenes parkolás pünksöd hétfőn még érvényben lesz, keddtől megszűnik
  2. a hitelmoratóriummal kapcsolatos vitában a bankok álláspontját nem támogatja a kormány, ezért a jelenlegi szabályok szerint augusztus 31-ig fogják azt meghosszabbítani, de erről még tárgyalnak a bankszövetséggel és az MNB-vel is
  3. a "brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében Magyarország nem kíván részt venni" - hangsúlyozta Gulyás, mert 2022 végéig az ország több mint 10 millió vakcinát rendelt.

Mint mondta, látszik, hogy az oltási hajlandóság csökken, nagyon optimista esetben talán a 6 millió oltott számig el tudunk jutni. Ehhez képest Magyarországnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésére, ha szükség lesz újraoltásra, akár csak nyugati vakcinával is újra tudunk oltani mindenkit - ha ez ősszel indokolt lesz. Hozzátette: Pfizer vakcinából akkor is 19 millió adagot kellene megrendelni, ha nincs erre szükség, ezért erről lemondanak. Számítanak arra is, hogy a nemsokára megépülő magyar vakcicnagyár is beindul és ellátja a lakosságot megfelelő oltóanyaggal.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy bár korábban az volt a helyes döntés, hogy fertőzés után 3 hónapig nem javasolták az oltást, de miután most már van elegendő oltóanyag, és nem kell a rizikócsoportba tartozókat előre venni, így azok is nyugodtan beoltathatják magukat, akik 3 hónapon belül gyógyultak ki a Covid-19 okozta betegségből.

Hozzátette, hogy a rendkívüli jogrend továbbra is fennmarad a parlament őszi ülészszakát követő 15. napig.

Olvasson tovább!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához