Ezeket látta már?

Ebola: minden, amit tudni érdemes róla

2018.05.17. Módosítva: 2018.05.18.
ebola

Az ebola a vérzéses lázak közé tartozó, vírusos eredetű megbetegedés. Annak ellenére, hogy milyen sokat olvashatunk róla, meglehetősen ritka. Amit érdemes tudni róla: hogyan terjed? Milyen tünetei vannak? Hogyan kezelhető?

Az elmúlt napokban egyre többet lehet olvasni a kongói ebolajárványról: a legújabb információk szerint az afrikai országban eddig 42 esetet regisztráltak és 23 haláleset történt, és a szakemberek szerint még legalább 430 ember lehet érintett. További aggodalomra ad okot, hogy a járvány Mbandaka városát is elérhette, és a zsúfolt környezetben sokkal nehezebb lesz a betegség megfigyelése, illetve a fertőzés kordában tartása. De mit érdemes tudni erről az eboláról? Érdemes megjegyezni, hogy az ebola elsősorban a kórokozót jelenti, a vírus okozta fertőzést hivatalosan EVD-nek, Ebola Virus Disease-nek nevezik.

Az ebola tünetei

Az ebola viszonylag "új" betegség, az első eseteket az 1970-es években diagnosztizálták. Még mindig rendkívül keveset tudunk a vírusról (pontosabban, vírusokról, az Ebolavírusok közé négy vagy öt kórokozó tartozik), a szakemberek szerint fertőzött állattal, például denevérrel vagy majmokkal való kontaktussal kerül be az emberi szervezetbe

Az ebola emberről emberre a testnedvekkel vérrel, nyállal, hányadékkal, valószínűleg ürülékkel, izzadtsággal, könnyel terjed, és az anyatejben, illetve az ondóban is megtalálhatóak a vírusok. A fertőzés a testnyílásokon (szájon, orron, szemen), nyílt sebeken, vágásokon, horzsolásokon keresztül kerülhet be a szervezetbe. A betegség csak akkor fertőz, ha a betegen már megjelentek a tünetek. Az ebola áldozatainak holtteste is fertőző.

ebola

A betegség tünetei átlagosan a fertőződést követő 4-10. napon jelennek meg, de a lappangási idő akár 3 hét is lehet. Az első tünetek meglehetősen általánosak, influenzára hasonlítanak: fejfájás, magas láz, izomfájdalom, általános gyengeség, fáradékonyság, étvágytalanság. Ezt hányás, hasmenés, hasi fájdalom, légszomj és zavarodottság követi. Nagyjából az esetek felében jelentkeznek bőrtünetek (kiütések), illetve a nyálkahártyák vérzése, belső vérzés vagy véres hányás.

Hogyan kezelhető az ebola?

Az ebola ellen nincs gyógyszer, a betegség kezelése elsősorban a tünetek enyhítését (pl. a kiszáradás megelőzését, a fájdalom- és lázcsillapítást) célozza meg. A tapasztalatok szerint ez növelheti a túlélési arányt.

Az EVD-vel összefüggő halálozási arány rendkívül magas: a fertőzöttek átlagosan 50 százaléka nem éli túl a betegséget, de egyes járványok idején a 90 százalékot is elérhette. A halál általában a tünetek megjelenése utáni 6-16. napon következik be. Amennyiben a beteg túléli a fertőzést, általában teljes felépülés várható, de a betegek egy része izom- és ízületi fájdalmakról, fejfájásról vagy szemproblémákról számolt be.

Az ebola ellen létezik védőoltás, melyet néhány éve fejlesztettek ki.

Húgyúti fertőzések: kit veszélyeztet leginkább? Kattintson tovább!

Kell-e félnünk az ebolától?

Bár az ebola rendkívül ijesztő betegség, és a járványokról is sokat olvashatunk, alapvetően ritka és főleg a szubszaharai országok érintettek. Szerencsére igen kicsi az esélye annak, hogy valaki hazánkban megfertőzödjön. Azt is fontos tudni, hogy megfelelő intézkedésekkel (pl. védőöltözettel, a száj, az orr befedésével, a steril eszközök használatával stb.) jelentős mértékben csökkenthető a fertőződés rizikója: az afrikai járványok a szakemberek szerint többek között a szokásokra, a hagyományos temetkezési eljárásokra vezethetőek vissza.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához