Ezeket látta már?

Izzadtsággal tölthető kütyük? Igen!

2019.06.13. Módosítva: 2018.08.14.
fitness

Kutatók szerint hamarosan egy új technológia válthatja fel az elemeket és az akkumulátorokat a fitness eszközökön, így sokkal könnyebbek és vékonyabbak lehetnek.

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy az emberi test alkalmas elektronikus eszközök áramellátására is? Hihetetlenül hangzik, de a kaliforniai San Diego-i Egyetem egy kutatócsoportja éppen ezzel foglalkozik.

Emberi bőr, mint akkumulátor

Kutatásukban azt állítják, hogy a rugalmas emberi bőrfelületen képződő verejtékben megtalálható laktát nevű vegyi anyag energiát ad le, akárcsak egy akkumulátor. Ez az anyag ugyanis olyan energiát generál, amely különböző orvosi berendezések üzemeltetéséhez is megfelelő. Teljesítménye körülbelül 1,2 milliWatt négyzetcentiméterenként.

Ezzel pedig a legerősebb bioüzemanyaggal működő áramforrásról beszélhetünk, amelyet emberi test működtethet. Korábban mindezt LED-es diódákhoz és Bluetooth rádiókhoz használták.

Elemek helyett bioüzemanyagcellák

Jelenleg az emberi test megfigyelésére szolgáló eszközök és érzékelők olyan rendszereket használnak, amelyek nagyméretű elemeket igényelnek. Sokszor maga az akkumulátor súlya nagyobb, mint a tényleges eszközé. A bioüzemanyagcellák ugyanakkor abban is segíthetnek, hogy az orvostechnika minél kisebb és könnyebb eszközöket készíthessen.

Még több kutatásra van szükség ugyanakkor ahhoz, az eszközhöz szükséges tapasz tökéletes legyen viselője számára is. Fontos a rugalmassága és az is, hogy ne essen le még intenzív igénybevétel mellett sem. A hordozható eszközöknél ugyanis nagyon fontos, hajlékonyak és nyúlékonyak is legyenek egyszerre, például futás, vagy edzőtermi edzés közben.

A testmozgás számtalan bajunkra lehet gyógyír. Olvasson tovább!

Ezt a problémát egy merev, 3D-s szén nanocsővel kívánják megoldani, amelynek szerkezetét egy "sziget-híd"-kombinációra alakítanák át. Ennél a kialakításnál a szigetek szerpentinhez hasonló hidakkal kapcsolódnának bőrünkhöz, amelyek mozgás közben lazulnának és nyúlnának viselője igényeihez igazodva.

Kutatók korábban is dolgoztak már hasonló technikán (vércukrot figyelő tetoválás), ugyanakkor az áramellátás problémájának megoldásának megoldása eddig még váratott magára.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához