Ezeket látta már?

Egy különös vírusfertőzésről - miniszterünk betegsége kapcsán

2013.01.14. Módosítva: 2015.11.04.

Állapota javulásának köszönhetően pénteken hazaengedték a budapesti Honvédkórházból Martonyi János külügyminisztert - közölte az intézmény az MTI-vel.

Martonyi Jánost december 27. óta kezelték a Magyar Honvédség Honvédkórházában kettős vírusbetegség miatt ("Hantaan-vírus okozta infekció és elsődleges cytomegalovirus fertőzés"). Betegségét feltételezhetően ázsiai utazása során szerezte - írták.

Egy különös vírusfertőzésről - miniszterünk betegsége kapcsán

A kezelést a Honvédkórház Infektológiai Szolgálatának vezető főorvosa, a virológiai diagnosztikát az Országos Epidemiológiai Intézet Virológiai Főosztálya végezte - tették hozzá. A miniszter teljes felépülése és munkába állása egy hónap múlva várható, addig is rendszeresen ellenőrző vizsgálatokon kell rész vennie - áll a közleményben.

Egészségügyi szakportálok szerint a Hantaan-, ismertebb nevén hantavírus egyebek mellett lázzal, hányással, köhögéssel, izomfájdalmakkal, veseelégtelenséggel és légúti tünetekkel járó betegséget okozhat. A herpeszvírusok családjába tartozó cytomegalovirus-fertőzés pedig általános rossz közérzettel, végtag- és izomfájdalmakkal, lázzal, vérképelváltozással járhat.

A Külügyminisztérium vasárnap este közölte, hogy Martonyi Jánost betegsége miatt Németh Zsolt parlamenti államtitkár képviselte a Külügyminisztériumot a Magyar-Olasz Kulturális Évad magyarországi megnyitóján, a Budapesti Olasz Kultúrintézetben adott koncerten.

A hantavírusról röviden

A hantavírusok újabban felismert kórokozók, (nevük a dél-koreai Hantan folyó nevéből ered) az ún. Buynaviridae család tagjai, "negatív-RNS" vírusok. Humán fertőződés a szennyett porral, ürülékekkel, nyállal és a rágcsálók végtermékein át lehet. Újabban felvetik az emberről-emberr való átadhatóságot is. Egyes esetekben életet veszélyeztető vérzéses lázat is okozhatnak, vagy súlyos tüdőelváltozást.

Tünetek:

A tünetek 2-4 hét inkubáció után jelentkeznek csak:

Lázas epizód: láz, hőemelkedés, izzadás, hasmenés, rossz közérzet, hasi fájdalom, hátfájdalom, légzési nehézség, gyomor-bélrendszeri tünetek. 2-3 hét után általában megszűnnek.

Vérnyomásesés: leesik a vérben a vérlemezke-szám, gyorsul a pulzus, romlik az oxigénellátás. Ez a fázis általában néhány napig tart.

Vizeletkiválasztás zavara: (oliguria) további 3-7 nap, romlik a veseműködés, fehérje jelenik meg a vizeletben.

Fokozott vizeletelválasztás (diuresis) 3-6 (!) liter vizelet naponta, néhány napig - néhány hétig tartó fázis.

A szervezet javulásának fázisa: (konvaleszcencia) itt minden fenti tünet javul.

Kezelés:

Nincs ismert (antivirális) gyógyszere. A szervezet normális működése a "zajlás" után általában helyreáll. Hantavírus-fertőzés gyanú esetén az illetőt kórházi ellátásban kell részesíteni, szükség esetén gépi lélelegeztetést alkalmazni. Mivel az állati ürülék a legnagyobb fertőző forrás, a megelőzés nagy fontosságú.

forrás: Nyerges G.: Infektológia, wikipedia

Forrás: MTI