Életbe lépnek a vészforgatókönyvek az iskolákban

koronavírus, tanárok, szakszervezet, védőoltás, tanár

Több mint tízezer tanár még nem vette fel az oltást. A kieső iskolai dolgozók miatt több intézményben működési problémák léphetnek fel.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszter elmondta, a beoltott pedagógusok aránya 92 százalék körüli. Vagyis még mindig van több mint tízezer tanár, aki nem vette fel az oltást. Az érdekvédelmi szervezetek mellett a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is attól tart, hogy az oltást megtagadó iskolai dolgozók (a tanárok mellett a technikai személyzet is érintett) miatt több intézményben működési problémák léphetnek fel, ha elküldik az oltatlan munkavállalókat.

Kormányinfó: csak a 3. oltással lesz érvényes a védettségi igazolvány?

Egyes állami iskolákban már elrendelték a tantárgyfelosztás átdolgozását, hogy így csoportosítsák át azoknak a pedagógusoknak a feladatait, akik a december 15-i határidőig sem hajlandók felvenni a kötelező koronavírus elleni védőoltást, ezért fizetés nélküli szabadságra küldik őket – írja a Népszava a a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) információi alapján.

A kieső tanárok, oktatók feladatait a többi pedagógusnak kell majd ellátnia

A PSZ figyelmeztetett: a közoktatásban dolgozó tanárokat ezért a munkáért helyettesítési díj illeti meg. A szakképzésben foglalkoztatott oktatóknak pedig – miután ők már nem közalkalmazottak – azt ajánlják, kössenek külön megállapodást a feladatok elvégzésére, de ne érjék be a korábbi gyakorlat szerinti 3045 forintos helyettesítési óradíjjal, hanem olyan egyedi megállapodásokat kössenek, amelyekben a díjazás arányban áll a nagy erőfeszítéssel teljesíthető többletmunkával.

A rendszerszintű problémákra nem megoldás az egyes pedagógusok, oktatók végletekig húzódó terhelése – közölte a szakszervezet.

Alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltása

Nem alkotmányellenes az egészségügyi dolgozók védőoltásra kötelezése - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) a honlapján pénteken közzétett határozatában.

A kormány idén több rendeletben kötelezővé tette az egészségügyi dolgozóknak a védőoltást, és kimondta azt is, hogy aki nem oltatja be magát, annak foglalkoztatotti jogviszonyát meg kell szüntetni, és felmentési idő, végkielégítés sem illeti meg.

A rendeletek alkotmányosságát több száz indítványban támadták az érintettek.

Az Ab pénteken közzétett határozatában az indítványokat elutasította, és kimondta: a támadott szabályozás az egészségügy működésének folyamatosságát, a betegellátás biztonságát, a betegek élethez és egészséghez való jogának érvényesülését szolgálja. Az egészségügyi dolgozók védőoltásra kötelezése tehát alkotmányos, arányos korlátozást tartalmaz.

Az Ab hivatkozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontjára is, amely szerint a közegészségügyi célok, így különösen egy súlyos járvány indokolhatja végső eszközként kényszerítő jogi eszközök alkalmazását.

Forrás: Egészségkalauz/MTI