Kormányinfó: csak a 3. oltással lesz érvényes a védettségi igazolvány?

uniós oltási igazolvány, védettségi igazolvány, digitális igazolás, oltás, vakcina, EU

Új információkat közölt a járványkezeléssel kapcsolatban a csütörtöki Kormányinfón a miniszter.

A várható intézkedések nagy része az oltásokat érinti

  1. A kormány jövő hétre is kiterjeszti a regisztráció nélküli oltási kampányt, vagyis sorozatban a harmadik héten lesz ez.
  2. Helybe viszi a kormány az oltásokat. Felkérte ugyanis az operatív törzset arra, hogy oltási akciónapok tervét dolgozza ki az ország valamennyi településén.
  3. Az operatív törzs megvizsgálja azt is, mikortól kössük az oltási igazolvány érvényességét a harmadik oltáshoz, ennek időpontját később jelentjük majd be.

Ez az utóbbi kijelentés talán a legnagyobb horderejű és a későbbiekben a legnagyobb hatással ennek az intézkedésnek az alkalmazása járhat - írta meg a portfolio.hu. Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságában néhány nappal ezelőtt már tett utalást erre a kormánydöntésre, amikor úgy fogalmazott, hogy a kormány vizsgálja, hogy a védettségi igazolványok lejárjanak-e a második oltást követő 6-7 hónappal, de döntés egyelőre nem született erről.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány hajlik arra, hogy a védettségi igazolvány érvényességét a harmadik oltás felvételéhez köti. Ez két szempontból is előnyös és logikus lépés a járvány elleni küzdelem és a fertőzés visszaszorítása szempontjából:

  1. Már tudományos adatok állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a vakcinák hatásossága az idő elteltével (4-6 hónap) érdemben csökken, vagyis korábban duplán oltott emberek válnak kevésbé védetté. Ezért szükséges ebből a szempontból is a harmadik oltás felvétele.
  2. Az igazolvány érvényességének harmadik oltáshoz való kötése növelheti a vakcinafelvételi hajlandóságot, nemcsak a második vakcinák, hanem az első oltások esetében. Fontos ugyanakkor itt megjegyezni, hogy a védettségi igazolvány hatásossága jelenleg korlátozott, ugyanis a jelenleg védettnek számító személyek kevés előnyt élveznek ennek köszönhetően. (A jelenleg érvényes kormányrendelet szerint a sporteseményeken, valamint az ötszáz főnél több vendéget fogadó, zenés-táncos rendezvényeken, koncerteken szükséges a védettségi, valamint az egyéb rendezvényeken, ha zárt térben tartják azokat.)

A legjobb várható tipp január

Felmerült a kérdés később, hogy változhatnak-e a védettségi igazolvány szabályai, amire a tárcavezető úgy felelt, hogy ha a kormánydöntés megszületik, akkor részletes szabályozás jön erről.

Az eddigi szabályokkal, például amelyek az oltás alóli mentességet biztosították, élni kell

- mondta.

Erről egy héten belül dönt az operatív törzs és ha most tippelni kell, akkor januári időpontot fogunk kijelölni, hogy mikor veendő figyelembe a harmadik oltás a védettségi igazolvány szempontjából

Forrás: portfolio.hu