Erősebb az AstraZeneca? A Pfizerrel hasonlították össze az immunválaszt,itt vannak az adatok

#koronavírus #vakcinák összehasonlítása #antitest #ellenanyag
2021.04.17.

Mindkét vakcina rengeteg antitestet vált ki már az első oltás után is. De meglepő módon az AstraZeneca oltás sokkal erősebb sejtes immunválaszt vált ki, mint a Pfizer vakcina.

Jó hír érkezett: a Pfizer és az AstraZeneca COVID-19 vakcina egy adagja után időseknél azonos ellenanyag-termelődést tapasztaltak kutatók, de az AstraZeneca oltás után kiterjedtebb és erősebb a sejtes immunválasz.

A Preprints with Lancet oldalon megjelent egy lektorálás előtt álló angliai tanulmány, amelyben 165 idős, 80-96 éves embernél hasonlították össze a két oltás első adagját követő ötödik héten az adaptív immunválasz mutatóit. Ez azért is figyelemreméltó, mert két teljesen más elven működő oltóanyagról van szó: a Pfizer/BioNTech egy mRNS, míg az AstraZeneca vakcina adenovírus vektor alapú vakcina.

A Pfizer vakcina SARS-CoV-2 tüskefehérje elleni antitestválasza az oltottak 93 százalékában (medián ellenanyag titer: 19,3 E/ml), míg az AstraZeneca vakcina esetén az oltottak 87 százalékában (medián ellenanyagtiter 19,6 E/ml) mutatták ki.

Kíváncsi, hogy mennyi az antitest a vérében oltás után? Ez a teszt mutatja ki

Az AstraZeneca erősebb T-sejt termelődést vált ki

A tüskefehérje-specifikus T-immunsejt választ a Pfizer/BioNTech vakcinával oltottak 12%-ánál, míg az AstraZeneca-val oltottak 31%-ánál észlelték, és az AstraZeneca vakcina esetében a válasz medián értéke háromszorosan haladta meg az Pfizer/BioNTech vakcinánál megfigyeltet.

Az is bebizonyosodott, hogy az oltások utáni immunválaszt egy korábbi Covid-fertőzés befolyásolja: korábbi fertőzés esetén az immunválaszok erősebbek voltak.

A fenti eredmények és a klinikai védelem kapcsolata jelenleg még nem tisztázott - írja Dobson Szabolcs, gyógyszerész.

Milyen sejtek vesznek részt az immunitás elérésében?

Az immunitás elérésében számos sejt résztvesz, az immunvédelemnek alapvetően ezek a fő támogatói:

  • Antitestek: a vérben keringő fehérjék, felismerik az idegen anyagokat, például a vírusokat, és semlegesítik azokat
  • Segítő T-sejtek: segítenek a kórokozók felismerésében.
  • Gyilkos T-sejtek: elpusztítják a kórokozókat.
  • B-sejtek: új antitesteket termelnek, amikor a szervezetnek szüksége van rájuk.

Jelenleg a SARS CoV2 oltás utáni immunválasz-vizsgálat a lakosság számára is elérhető, de jó, ha tudjuk, hogy ez a teszt "csak" azt mutatja ki, hogy mekkora a vénás vérben a koronavírus spike receptor-kötő fehérje (S-fehérje) ellen termelt specifikus IgG antitest mértéke. A sejtes immunválaszról - amelyet a fenti kutatásban idéztünk - ez a teszt nem ad eredményt.

Forrás:

Parry, Helen Marie and Bruton, R et al. Single Vaccination with BNT162b2 or ChAdOx1 in Older People Induces Equivalent Antibody Generation but Enhanced Cellular Responses after ChAdOx1. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3825573

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu