Ezeket látta már?

EU-n belül utazna? Erre a Covid igazolványra lesz szüksége!

mobil applikáció, védettségi igazolás, védettségi igazolvány, app

A digitális igazolvánnyal csak azok utazhatnak szabadon az EU-n belül, akik olyan vakcinával oltatták be magukat, amit az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott.

Az Euronews számolt be arról, hogy az EU megegyezett a covid igazolványról, és néhány hét múlva akár már használhatjuk is.

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács ideiglenes megegyezést kötött, aminek értelmében csak azok utazhatnak szabadon az EU-n belül, akik az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokkal oltatták magukat. A Sinopharm kínai vakcinát és az az orosz Szputnyikot még vizsgálják, és bár a jelenlegi állás szerint a kínai vakcina engedélye előbb meglesz, mint az oroszé, amíg nincs engedély, addig a tagállamok egyénileg dönthetnek, elfogadják-e.

A covid igazolvány a javaslatok alapján 3 információt fog tartalmazni:

  • ha van, az az oltás tényét
  • ha átestünk a covidon, akkor a betegségből eredő védettség tényét
  • ha van, a friss negatív PCR-teszt eredményét

Azért, hogy a tesztelések megfizethetőek legyenek, az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió eurót tesztek megvásárlására költ.

Azt is kikötötték, hogy egyik tagállam sem hozhat újabb korlátozó intézkedést, csak akkor, ha tudományos eredményekkel tudja igazolni annak létjogosultságát.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához