Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Ez a különös tünet akár gyógyulás után is elárulja, ha az omikron fertőzte meg!

omikron, tünetei, rekedtség, torokfájás, covid, koronavírus, fertőzés

Azt már tudjuk, hogy néhány jellemző tünet hamar jelzi, ha az omikron fertőzte meg. De most az is kiderült, hogy az egyik omikron tünet sokaknál még gyógyulást követően is jelentkezik.

Ma már nagy százalékban az omikron okozza a covid fertőzések nagy részét. Az omikron jellemző tünetei között a következőket tapasztalhatjuk, ha megfertőződtünk.

Az omikron általános tünetei a megismert adatok alapján

  • fáradtság
  • levertség
  • izomfájdalom
  • fejfájás
  • torokfájás
  • orrdugulás
  • orrfolyás

Omikron: ez az egy tünet biztosabban jelezheti a fertőzést, mint a teszt - kattintson!

Rekedtség: ez lett az egyik legjellemző omikron tünet

Az előző év végén felkerült egy újabb omikron-tünet is a listára, ez pedig a rekedtség. Az érdessé váló hangszín az omikron fertőzés első tünete is lehet, s már akkor is jelentkezhet, ha nincs egyéb panaszunk, nem érezzük betegnek magunkat.

Az omikron tüneteit tehát könnyen összekeverhetjük egy átlagos megfázás tüneteivel. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy ennek ellenére se bagatellizáljuk el a fertőzést, hiszen a koronavírus kiszámíthatatlan, még nem tudjuk, hogy kinél milyen súlyosabb tüneteket okozhat a későbbiekben, különösen az oltatlanok esetében.

Vigyázat, a rekedség nem csak az omikron tünete lehet!

A rekedtségnek számos egyéb kiváltó oka lehet – magyarázza dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Jelentkezhet önmagában is, náthás tünetek nélkül, így, ha a fertőzés elején semmi egyéb panaszunk nincs, még nem biztos, hogy az omikron okozza a rekedtséget. Kiválthatja például

Jelen helyzetben azonban mindenképp gyanakodni kell az omikron fertőzésre is. Az Egyesült Királyságban, ahol már jelenleg is magas a fertőzöttek száma, arra figyelmeztetnek, hogy a náthaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 50%-a omikron-fertőzött lehet.

Az omikron tünetei közül ez a legkülönösebb

A koronavírus eddigi változatai nagyrészt azonos tüneteket produkáltak a pácienseknél, de néhány különlegesebb is akadt. Az omikronnál ez a hátfájdalom. Az enyhe láz, a kaparó torok és az orrdugulás mellett több omikronnal fertőzött beteg panaszkodik hátfájásra, a jelenség nem egy esetben pedig a gyógyulás után is fennállhat – írta erről a Mint.

A különleges tünetet egy indiai orvos, Harish Chafle, a Global Hospital intenzív terápiás főorvosa is megerősítette, ő azonban azt mondta: a jelenség valójában nem annyira specifikus; ugyanis igen gyakori, hogy vírusfertőzéskor valamilyen izomfájdalom (ennek összefoglaló neve a myalgia) gyötri a pácienst. Az omikron elsősorban abban tér el ettől, hogy az érintetteknek a gyógyulást követően is fájhat a hátuk.

  • A jelenség pontos okát egyelőre nem sikerült megfejteni, mivel a variánssal kapcsolatos adatok továbbra is korlátozottan állnak rendelkezésre.
  • Az orvos ugyanakkor óva intett attól, hogy valaki alábecsülje a problémát.
  • Szerinte minden ilyen eset után csak fokozatosan szabad terhelni a szervezetet, és időt kell adni a teljes gyógyulásra.                   
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához