Ez a magyar igazság: ennyire vesszük komolyan a koronavírust és a maszkhasználatot

#koronavírus #Covid-19 #brit mutáns #brit variáns
2021.03.05.
Ez a magyar igazság: ennyire vesszük komolyan a koronavírust és a maszkhasználatot

Felmérés készült, ami képet ad a magyarok koronavírushoz való viszonyáról, a maszkhasználatról és a szabályok betartásához való viszonyunkról.

Egyre növekvő egészség-tudatosságáról és a koronavírus-járvány elleni védekezés fontosságának mind szélesebb körű felismeréséről tanúskodik a Mobilszűrés online közvéleménykutatása, amelynek eredményeit most tették közzé.

Fegyelmezettek vagyunk, még ha kényelmetlen is

A ’mobilszures.hu’ weboldalon közzétett kérdőívre több mint 3000 válasz érkezett, így a kapott kép mindenképpen figyelemreméltó. A válaszadók háromnegyede egyetértett azzal, hogy fontos a koronavírus-szűrés, hiszen így pontos képet kapunk az egészségi állapotunkról és nem fertőzünk tovább másokat.

Még ennél is többen, a szavazók 80 százaléka foglalt állást a járványügyi korlátozások betartása mellett, annak érdekében, hogy csökkentsük a vírusfertőzés terjedését. A kérdőívet 2021. január 19-től 2021. február 28-ig lehetett kitölteni, mégpedig oly módon, hogy a járvánnyal kapcsolatos különböző témákban a Mobilszűrés Facebook oldalára beérkezett jellemző véleményekből idéztek néhányat és a kommentek megválaszolása mellett egy-egy kérdést is feltettek az oldal látogatóinak, négy válasz-lehetőséget kínálva nekik.

– A kérdőív eredményeiből azt a tapasztalatot lehet levonni, hogy a válaszadók túlnyomó többsége nem „ült fel” a vírustagadó konteóknak, nem kérdőjelezi meg a betegség jelenlétét, fontosnak tartja a koronavírus-szűrést és a betartja a jelenlegi korlátozásokat, annak érdekében, hogy megfékezzük a vírus terjedését, még akkor is, hogyha ezek az intézkedések kellemetlenséggel járnak” – mondta Varga Krisztián, a Mobilszűrés hálózatvezetője.

A magyarok tartanak a brit mutánstól

A Facebook oldal egyik legtöbb kommentet kapott posztja a koronavírus brit mutációjáról szólt. Sok írott vélemény megkérdőjelezte a brit variáns veszélyességét és inkább pánikkeltésnek tartotta az arról szóló híreket, az eredmény viszont ezzel ellentétben azt mutatta, hogy a nagy többség szerint még komolyabb figyelmet kell fordítani a védekezésre: a válaszadók 75,72 százaléka hisz a koronavírus brit mutációjának létezésében és még inkább odafigyel a szabályok betartására.

Óvatosak vagyunk a brit mutánssal kapcsolatban Forrás: EgészségKalauz

A kérdőív második kérdésére adott válaszok alapján a résztvevők 80,65 százaléka gondolta úgy, hogy követni kell a járványügyi szabályokat, mert ezzel megvédjük magunkat és másokat a fertőzéstől.

Mindenki a végét várja -a legtöbben figyelmezetten Forrás: EgészségKalauz

Varga Krisztián szerint „ez az arány azért volt meglepő, mert a hozzánk beérkezett kommentek között nagyon sok olyan hozzászólással is találkoztunk, amely megkérdőjelezte a koronavírus jelenlétét és a korlátozások szükségességét. A felmérés azonban megmutatta, hogy a túlnyomó többség tudatosan igyekszik védekezni.”

Szabálykövetők vagyunk Forrás: EgészségKalauz

Viseljük a maszkot

Az online felmérés több más, a járványhelyzettel kapcsolatos témára is rákérdezett. Így érdeklődtek a maszkviselés jelentőségéről, továbbá a járvány megfékezését célzó korlátozásoknak a mindennapi életünkre gyakorolt hatásáról.

Az ezekre adott válaszok is úgy összegezhetők, hogy az emberek nem nagy többségben – amellett, hogy érthetően nem örülnek a járvány miatti korlátozások okozta kényelmetlenségnek, a maszkviselés kötelezettségének – elfogadják ezt a helyzetet és hajlandóak követni a szabályokat az eredményes védekezés érdekében.

A maszkviselést is fontosnak tartjuk Forrás: EgészségKalauz

A felmérés megtudakolta a résztvevők koronavírus-szűrésre vonatkozó véleményét is. A válaszolók 75,64 százaléka fontosnak tartja a szűrést, hiszen így megakadályozható, hogy tovább fertőzzünk másokat. Elenyésző arányban érkeztek olyan válaszok, hogy nem tartják szükségesnek, mert nem hisznek a vírusban.

Ez is érdekelheti:

Fontosnak tartjuk a szűréseket Forrás: EgészségKalauz

Az online közvéleménykutatás természetesen nem tekinthető reprezentatívnak, de bizonyos tendenciákra, ez esetben a közvélemény egyre erősebb aggodalmára és növekvő egészség-tudatosságára mindenképpen rámutat, anélkül, hogy tudományos vagy statisztikai igényű következtetésekre adna lehetőséget.

Forrás: EgészségKalauz