Ezeket látta már?

Ez a Magyarországon is megjelent kullancsfajta halálos betegséget terjeszt, így ismerheti fel

hyalomma, kullancs, kullancscsípés, krími-kongói vérzéses láz

Már a Margitszigeten is találtak Hyalomma kullancsot, amely a halálos krími-kongói vérzéses lázat is terjesztheti.

"A WHO listáján potenciális világjárványként azonosítják a krími-kongói vérzéses lázat. A kutatók az 1960-as években találkoztak ezzel a megbetegedéssel Krímben és hasonlóval Kongóban. Egy ideig külön kezelték a kettőt, 90-es években derült ki, hogy ugyanazon kórokozóról van szó. A krími-kongói vérzéses láz kutatására is nagy energiát fektetnek a pécsi laboratóriumban: vizsgálják a kullancsokat, más állatokat, rágcsálókat és alapkutatásokat is végeznek a vírussal" - írja a Pénzcentrum.

A krími-kongói láz tünetei

A krími-kongói láz magas lázzal, izomfájdalommal, fejfájással kezdődik. További tünetei:

  • ingerlékenység
  • hátfájás
  • gyomorfájás
  • gyengeség

A betegséget vörös szem és torok, valamint kipirult arc jellemzi, súlyos esetekben sárgaság, a betegség előrehaladtával gyakoriak orrvérzések és a véraláfutások.

A fertőzés emberek körében a vírussal fertőzött állatok feldolgozása, fogyasztása során, a vérrel való kontaktus útján terjed, ezért az állattartásban dolgozók vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve. A krími-kongói vérzéses láz komoly gondokat okoz a kullancs eredeti élőhelyén Ázsiában és Afrikában, ahol esetenként fertőzési gócpontok is kialakulhatnak. A betegség ezeken a területeken jelentős egészségügyi kihívást jelent, mivel kiemelkedően magas, nagyjából 30 százalékos halálozási aránnyal jár.

A Hyalomma kullancs magyaroszági előfordulása

A klímaváltozás következményeként a fertőzést terjesztő Hyalomma kullancs már Magyarország déli részén, Somogy megyében is megjelent. De a Margitszigeten is találtak már Hyalomma kullancsot. Ez a kullancsfajta több tulajdonságában is eltér a Magyarországon megszokott kullancsoktól: ilyen például a nagyobb testméret, valamint a sávozott láb.

Ne tépje, lassan húzza! - így kell helyesen kiszedni a kullancsot, kattintson!

Ha valaki ilyen kullancsot talál magában, jelentse és forduljon orvoshoz.

Forrás: Pénzcentrum