Favipiravir: ezt kell tudnia a Kínából Magyarországra érkezett koronavírus elleni szerről

#koronavírus #Covid-19 #koronavírus ellenszer #gyógyszer
2020.04.15.

Mit lehet tudni a favipiravir nevű hatóanyagról, ami Kínából érkezett a koronavírus fertőzés kezelésére? Miért olyan nagy az érdeklődés iránta vilégszerte?

400 ezer tabletta érkezett április 6-án Kínából, amit a Covid-19 betegségben küzdők kezelése során kíván felhasználni az egészségügy. A Qubit, értesülései szerint a tabletta hatóanyaga felkerült az OGYÉI off-label listájára, amelyen azok a gyógyszerek szerepelnek, amelyeket külön eseti engedély nélkül bármikor lehet indikáción túl, vagyis másra is használni, mint amire eredetileg engedélyezték őket.

Favipiravir: világszerte nagy érdeklődés övezi

Keserű György akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont gyógyszerkémiai kutatócsoportjának vezetője szerint a gyógyszer igazi diplomáciai siker, mivel világszerte nagy iránta az érdeklődés, több ország is jelezte már Kínának, a gyártóak az igényt, és még a gyógyszert gyártó kínaiaknak sem jut elegendő mennyiség.

A japánok által kifejlesztett antivirális gyógyszer (náluk Avigan néven fut) hatóanyaga a favipiravir eredetileg az influenza kezelésére szolgál, de eredményesen használták már az ebola-járvány alatt is. Az osztrákoknál már a koronavírus-terápiás protokoll részévé tették, és Németországban nagy mennyiségben rendeltek belőle. Itthon a tervek szerint akkor kezdik majd el alkalmazni, ha a most folyó kísérletek bebizonyítják, hogy valóban hatásos - ez várhatóan nyár elején fog kiderülni. A favipiravir egyszerre tesztelik Japánban, Kínában, Tahiföldön és Olaszországban is.

Az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot, a koronavirus.gov.hu oldalon a következőket írják a szerről: a kínai közlés alapján a gyógyszer használata mellett a betegek átlagosan 4 napig voltak pozitívak, míg nélküle 11 napig. A gyógyszer használata mellett 91 százalékuknál javult a tüdő állapota, nélküle csak 62 százaléknál. A favipiravir használata mellett átlag 4,2 nap helyett 2,5 nap alatt múlt el a láz.

Beszélne egy orvossal? Hívja az Egészségkalauz.hu orvosait, most INGYEN kipróbálhatja a szolgáltatást. Kattintson IDE!

A fertőzés elhatalmasodását akadályozhatja meg a favipiravir

A favipiravir-terápia akkor hatásos, ha időben bevetik, azaz a legfeljebb közepesen súlyos fertőzéses esetekben tud jótékony hatást kifejteni, addig, amíg a röntgenképen még nem látszik a tüdőn elhatalmasodott árnyék, vagyis a tüdőgyulladás még nem bontakozott ki teljesen. Ugyancsak kizárták a terhes és szoptató anyákat, mivel állatkísérletekben úgy találták, hogy a szer fejlődési rendellenességet okozhat. Keserű György, professzor így nyilatkozott a Qubitnek:

"Amikor a kórokozó bejut a gazdatest, a SARS-CoV-2 esetén az ember sejtjeibe, ott a sejt örökítőanyagát használja fel a saját szaporodására. A favipiravir molekula azonban a fertőzött sejteken belül be tud épülni a vírus örökítőanyagául szolgáló RNS-be, és ott olyan hamis kódot közvetít a vírus genetikai programjában, amely miatt lehetetlenné válik a vírus replikációja. Így a gyógyszer hatékonyan meg tudja akadályozni, hogy a vírusok egyik sejtet fertőzzék a másik után."

Miközben folynak a nemzetközi kutatások, itthon egy magyar konzorcium, a Természettudományi Kutatóközpont vezetésével és az Első Vegyi Industria Zrt., a Meditop Gyógyszeripari Kft. és a Richter Gedeon Nyrt. részvételével, az OGYÉI szakembereivel együttműködve már dolgozik azon, hogy miután a szer hatékonysága beigazolódik, a hatóanyag a kínai szállítmányon túl is elérhető maradjon.

Forrás: Qubit

Forrás: EgészségKalauz