Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Február 15-től kinek lesz érvényes a védettségije? Fontos változásokat jelentettek be a Kormányinfón

vedettsegi igazolvany, szolgáltatások, újranyitás, oltás, koronavírus

Rövidebb karantén, a védettségi átalakulása és a terjedő omikron - fontos változásokat jelentett be Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Nagyon gyorsan terjed itthon is az omikron variáns. A szakemberek a következő napokban a megbetegedések számának jelentős emelkedésére számítanak. Ahogy arról már korábban is volt bejelentés, február 15-től csak oltással lesz érvényes a védettségi igazolás. Ennek feltételeit most részletesen kifejtette a miniszter.

Oltási igazolvány mikor jár?

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, és csak az alábbi esetekben lesz érvényes:

  • Ha valaki megkapta mindhárom oltását (vagy Janssen esetében a második, ismétlőnek számító adagot)
  • Az illető két oltást kapott és a második dózist nem régebben 60 napnál

Február 15-e után azoknak sem lesz érvényes igazolványa, akik átestek a koronavíruson, de még nem járna le a védettségijük. Ezalól egyedül a gyerekek jelentenek kivételt: ők továbbra is két vakcina után kapják meg az igazolványt. A harmadik emlékeztető vakcina után az oltási igazolvány a jelenlegi szabályok szerint nem jár le, még akkor sem, ha az illető hat hónapnál korábban vette fel az utolsó dózist.

A kártyákat nem fogják bezúzni, hanem rajtuk lévő QR-kód segítségével fogják ellenőrizni, hogy érvényesek-e vagy sem. Gulyás Gergely hozzátette, az oltások kötelezővé tétele egyelőre nincs napirenden, mert úgy látják, hogy az oltási igazolás bevezetése elegendő.

Rövidül a karantén ideje

A karantén ideje 7 napra rövidül, de 5 nap után, ha valakinek nincsen tünete, negatív teszttel szabadulhat. Ha egy osztálynál megbetegedés történik, 5 napra csökken a karanténkötelezettség, de csak az oltatlanoknál, az oltottaknak nem kell karanténba vonulniuk.

Elég, ha 10 nap helyett csak 7 napig tart a Covid-19 miatti karantén? Olvasson tovább!

A magyar lakosság egyébként 64 százalékban oltott, ez az európai sorrendben az utolsó harmad elejéhez elég - jegyezte meg Gulyás Gergely, majd hangsúlyozta a tünetek ellen minden itthon engedélyezett oltás védelmet nyújt.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához