Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Elég, ha 10 nap helyett csak 7 napig tart a Covid-19 miatti karantén?

Covid-19, koronavírus, karantén, izolálás

Hány napig tartson a Covid-19 betegek izolálása (otthon maradása)? Nem veszélyes a 10 nap 7 napra redukálása? Az Egyesült Királyságban, a korábbi koronavírus-variánsokkal nyert tapasztalatok alapján úgy döntöttek, hogy nem túl kockázatos.

A pozitív Covid-19-teszt következménye az elszigetelés, a karantén. Teljesen logikus, hogy aki pozitív Covid-19-teszteredményt produkál, függetlenül attól, hogy tünetei is vannak-e vagy nincsenek, az szigetelje el magát a többiektől, hogy ilyen módon is minimalizálja a koronavírus továbbadásának a kockázatát.

Ma nagyon sok helyen a világban 10 napig tart az izolálás időszaka, és csak utána mehet közösségbe a korábban Covid-19 pozitív személy. Ezt az időszakot csökkentették le az Egyesült Királyságban nemrégiben (2021. dec. 22.) 7 napra.

Mit tegyünk az önkéntes karantén végén? Olvasson tovább!

Ez egyben azt jelenti, hogy aki igazoltan Covid-19 pozitív az Egyesült Királyságban, annak 10 nap helyett már csak 7 napig tart az izolációs időszak, feltéve, ha az illető a 7. nap végére két negatív antigén-teszteredménnyel rendelkezik. A napok számolását illetően tudni kell, hogy a tünetek jelentkezését tekintik 0. napnak, és az azt követő nap az 1. nap és így tovább. Ha valaki tünetmentes, de Covid-19-pozitív, abban az esetben a pozitív tesztelés dátuma számít a 0. napnak.

Elég a 7 nap, vagy csak kényszer szülte megoldásról van szó?

Jogos a kérdés, hogy mit jelent ez a lazítás a koronavírus továbbadása szempontjából. Ha megnézzük a jelenlegi (2022. január 2. hete) egyesült királyságbeli helyzetet, akkor 7 napos mozgóátlagban naponta mintegy 130000 új Covid-19 beteget szűrnek ki, és naponta körülbelül 200 ember veszíti életét a Covid-19 következtében. A karantén időtartama mégis csökkent. Az Egyesült Királyságban vizsgálatokkal és adatokkal támogatták a karantén időszak megrövidítését.

Több fertőző személy kerülhet vissza a közösségbe

A vizsgálatokból kiderült, hogy az 5. napon a Covid-19 betegek 31,4 %-a fertőzőképes, és képes a koronavírus továbbadására, mások megbetegítésére. Ez az arány 7 nap után 15,8 %, 10 nap után 5,1 %, míg 14 nap után 1,0 %.

Azonban, ha a 7. napra valaki két negatív antigén-teszteredménnyel is rendelkezik (a Covid-19 antigén-teszteket a 6. és a 7. napokon kell elvégezni), akkor csak a korábbi Covid-19 betegek 6,2 % fertőz. Azaz, ha 10 napról 7 napra redukálják a karantén időszakát, azzal a megkötéssel, hogy a 6. és 7. napokon negatív teszteredmény szülessen, akkor a közösségbe visszaengedett emberek 5,1 %-a helyett azok 6,2 % - a fog fertőzni. Ekkora kockázatot takar tehát a megrövidített karantén.

Az eredmények leginkább annak fényében elgondolkodtatók, hogy az omikron okozta fertőzések lefutása (víruskoncentráció alakulása a napok függvényében) más lehet, mint a korábbi koronavírus variánsok okozta fertőzéseké. Ennek ellenére az egyesült királyságbeli, imént bemutatott, új karanténszabályokat még a régi variánsokkal szerzett tapasztalatok támogatják.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://ukhsalibrary.koha-ptfs.co.uk/wp-content/uploads/sites/40/2022/01/20220110_Self-isolation_Scientific-Summary_Final-clean.pdf

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához