Feketegomba-fertőzés: a látásra is veszélyes lehet a delta variáns

feketegomba-fertőzés, delta variáns, indiai variáns, koronavírus, tünetei

A koronavírus indiai mutánsa, a delta variáns gyakran feketegomba-fertőzést okoz.

Mint arról már beszámoltunk, az indiai mutáns okozta delta-vírus hullám lefelé ívelő tendenciát mutat a megbetegedések tekintetében Indiában, a feketegomba-fertőzés egy újabb és komoly problémát jelenthez.

A feketegomba-fertőzés az agyba is eljuthat

Közben azonban a feketegomba-fertőzés egyre jobban terjed, ami főként a legyengült immunrendszerű embereket támadja meg. A tüdőből elterjedve a fertőzés eljuthat a beteg agyába, és sok esetben csak az egyik szem sebészi úton való eltávolításával lehet megállítani a fertőzést.

A gombás fertőzéses esetek gyakoribbá válásáról már két hete beszámoltak indiai orvosok. Sadananda Gowda, az indiai szövetségi kormány egészségügyi minisztere szombaton arról tájékoztatott, hogy eddig csaknem 9 ezer ilyen gombás fertőzést jegyeztek fel Indiában, és az esetszám növekedése miatt hiánycikk a gombás fertőzés kezelésére használt gyógyszer, az Amphotericin B.

A helyi média szerint már legalább 250 halálos áldozata van a gombás fertőzésnek Indiában, de hivatalos adat erről nem áll rendelkezésre. Korábban évente néhány mukormikózisos esettel találkoztunk, a mostani helyzet ijesztő – mondta Ambrish Mithal, a Max Healthcare magánkórház gasztroenteorológia és diabétesz osztályának vezetője.

Az indiai szövetségi egészségügyi minisztérium csütörtökön javasolta az államoknak, hogy minősítsék járvánnyá a gombás fertőzés okozta betegséget azért, hogy minden orvosnak kötelező legyen jelentenie, ha ilyen esettel találkozik.

A feketegomba-fertőzés tünetei

Egyre több olyan, az indiai mutáns által fertőzött koronavírusos beteget regisztrálnak Indiában - de más országban is jelentkezett már a tünet-, akin a feketegomba-fertőzés jeleit figyelték meg. De olyanoknál is kialakult, akik felépültek a betegségből, ők nem sokkal a Covid után produkálták a tüneteket.

A feketegomba-fertőzés elszíneződhet az orr, látászavar és mellkasi fájdalom alakulhat ki. A "feketegombaként" is ismert mukormikózis (mucormycosis) fertőzés előfordulása a Covid-19-en átesett páciensek körében csaknem négyszer-ötször olyan magas, mint a világjárvány előtt.

A legnagyobb veszélyt a cukorbetegekre jelenti, valamint a legyengült immunrendszerűekre, és azokra, akiket szteroidokkal kezeltek, vagy hosszú időt töltöttek intenzív osztályon.

A delta variáns tünetei

A delta variáns tünetei részben eltérnek a többi variánsétól. Kutatók az új variáns a korábban jól ismert tünetek (pl. a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) mellé az alábbi három tünetcsoportot jelölték meg a vizsgálatok szerint:

  1. kötőhártya-gyulladás (pink eyes): ez a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti
  2. emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés
  3. hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés
  4. feketegomba-fertőzés

A vírus delta variánsát 2020 októberében azonosították, majd 2021 márciusában jelölték meg kiemelt kockázatúnak. Azóta folyamatosan növekedett az elemzett mintákban a variáns aránya. India mellett a világ több országában is megjelent ez a variáns.

Olvasson tovább!

Forrás: EgészségKalauz