Ezeket látta már?

Fél a vérrögtől, ezért nem oltatja magát? Ezt jó, ha tudja!

vérrög, trombózis, koronavírus, oltás, covid-19, astrazeneca, pfizer

Egy új kutatás szerint nem az oltás jelenti a legnagyobb rizikót, ami a trombózist illeti.

A koronavírus fertőzés hatására sokkal nagyobb eséllyel alakul ki vérrög a szervezetben, mint akár az AstraZeneca vagy a Pfizer oltások után.

Az oltás vagy a koronavírus-fertőzés utáni természetes védelem a "biztonságosabb"?

A British Medical Journal tudományos szaklapban megjelent tanulmányból kiderül az is, hogy miért nem feltétlen érdemes a természetes immunitásra hagyatkozni a vakcinák helyett.

A kutatás során közel 29 millió embert vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy ugyan a Pfizer után nőtt a stroke-ra való esély, és az AstraZeneca vakcina után a trombózis esélye, ezek azonban eltörpülnek amellett, amit a Covid-19 fertőzés okozhat. A koronavírus fertőzés után sokkal hosszabb ideig áll fenn a trombózis veszélye, és az esély is nagyobb rá.

Vérrög oltás után: új tanulmány jelent meg a trombózisos esetekről - kattintson!

A tanulmány arányszámokat is közöl: 10 millió Pfizerrel oltott emberre 143 ischaemiás stroke jut, miközben a fertőzés esetében ez a szám 1699-re nő. Az Astrazeneca oltás után 10 millió beoltottnál 107 trombocitopénia esetet figyeltek meg és 66 vénás vérrögöt, fertőzés esetében ezek a számok 934-re és 12614-re nőttek.

A kutatók kiemelték, hogy az oltásokat követően rövid ideig áll fenn az egészségkárosodás egyébként is alacsony esélye, miközben a koronavírus-fertőzés után sokkal több ideig és nagyobb mértékben számolhatnak szövődményekkel a betegek.

Dr. Peter English, a fertőző betegségek nyugdíjazott specialistája, a Brit Orvosok Szövetségének népegészségügyi orvosi bizottságának korábbi elnöke elmondta, hogy ez a kutatás is azt bizonyítja: a vakcináknak sokkal több az előnye, mint a hátránya, és többet érnek, mint a természetes úton - azaz betegséggel - szerzett immunitás.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához