Ezeket látta már?

Felnőtteknek ajánlott védőoltások

2016.04.25. Módosítva: 2016.04.25.

A védőoltásokat a közvélemény, gyakran az orvosi gondolkodás is, kizárólag a gyermekek védelmét szolgáló beavatkozásként tartja számon és csak kevésbé közismert, hogy a felnőtteket veszélyeztető fertőzések jó részével szemben is van hatásos immunizálás.

Felnőtteknek ajánlott védőoltások

Hepatitisek (HAV, HBV)

Hepatitis A vírus (HAV) elleni aktív védőoltások. A normál immunglobulin (16%-os Human gammaglobulin)adásával passzív immunizálás végezhető, ez elsősorban poszt-expozíciós védelemre szolgál, hatása átmeneti. Pre-expozíciós védelemre (megelőzésre) hatásosabb az aktív immunizálás, mely elölt vírust tartalmazó vakcinával történik (lásd fent). Célszerű oltani a foglalkozásuknál fogva fokozottan veszélyeztetetteket, a kockázati csoportok tagjait (májbetegek, homoszexuálisok, intravénás kábítószer-élvezők stb.), de különösen a fejlődő országokba utazókat.

Tavasz - nyári encephalitis (kullancs-encephalitis) elleni védőoltás

A tavasz - nyári encephalitis (kullancs-encephalitis) hazánkban viszonylag gyakori megbetegedés, különösen a közismerten fertőzött területeken (Dunántúli-középhegység, a nyugati megyék, Északi-középhegység, Belső-Somogy, Budai-hegyvidék, stb.). A betegség 0,5-2%-os halálozással is járhat, 2,5% a maradandó bénulás és 33% körüli a posztencephalitises szindróma aránya. Terápiás lehetőség nincs. Az oltóanyagok 99% feletti védelmet adnak, mellékhatásuk csekély.

Diphtheria – tetanus – (pertussis) elleni védőoltás

Ismeretes, hogy az oltással biztosított immunitás általában kevésbé tartós, mint az, amely természetes úton, betegség vagy tünetmentes átvészelés hatására alakult ki. A védettség a diftéria (torokgyík) vonatkozásában máris oly mértékben kezd csökkenni, hogy a csoportimmunitás kellő szinten tartása érdekében a fejlett országokban, így hazánkban is, tervezik a lakosság 10 évenkénti, rendszeres, emlékeztető oltását. Az oltóanyag célszerűen tetanusz (merevgörcs) elleni komponenst is tartalmaz majd, ezáltal egyszerűsíthető lesz a sérültek tetanusz elleni védelme is.

Meningococcous meningitis /Invazív meningococcus elleni védőoltás

A betegség előfordulásának második csúcspontja a 12-26 éveseket érinti. Európában - döntően - a C és a B szerocsoportú meningococcus felelős ezért a gyorslefolyású, súlyos kórképért. Emiatt a legtöbb európai országban ajánlott az oltás csecsemőknek és fiatal felnőtteknek. A meningococcus C ellen védelmet nyújtó konjugált oltóanyagok gyógyszertári forgalomban vannak. 5 éves kor felett egyetlen oltás elég a védelemhez, ami 3-5 évig tart. Akik ennél régebben kaptak oltást és utazásuk kapcsán veszélynek vannak kitéve, az oltás ismétlése javasolt. A nemzetközi táborozás vagy Afrika meningitis övezetébe utazóknak mind a négy szerocsoport elleni védelem javasolt.

Humán papillomavírusok (HPV) elleni védőoltások

Ezzel az oltóanyaggal kezünkbe került a második "daganat-ellenes" vakcina. A humán papillomavírusok igen népes csoportját közel 200 genotípus alkotja. A bőrön és a nyálkahártyákon, mikrosérüléseken át bejutva okoz elváltozást. A csoport egyharmada felelős a méhnyak (cervix)-, a méhtest-, a hüvely- és a végbél (rectum) karcinóma,- valamint a genitális szemölcsök (condyloma acuminata) kialakulásáért. A leggyakoribb, ún. magas malignitású genotípusok a 16, 18, 58, míg a leggyakoribb alacsony malignitásúak a 6 és 11 típusok. Európában évente 33.000 új méhnyakrák-esetet jelentenek, 15 ezer halálesettel, míg Magyarországon évente 1.200 új esetet regisztrálnak! A hazai ijesztően magas szám oka a hiányos rákszűrés. Évente több mint két és félmillió nő szűrése helyett 600.000 nőt vizsgálnak. Az oltás nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot!

Felnőtteknek ajánlott védőoltások

"Gyermekbetegségek" elleni oltások felnőttkorban

Hazánkban a vakcinációval megelőzhető "gyermekbetegségek" elleni védettséget a kellő időben adott védőoltások biztosítják. Egyes betegségek (diphteria=torokgyík, pertussis=szamárköhögés, tuberkulózis=gümőkór, poliomyelitis=járványos gyermekbénulás, tetanusz=merevgörcs) elleni vakcinák már több évtizede szolgálják a megelőzést.További betegségek ellen (morbilli=kanyaró, rubeola=rózsahimlő, mumpsz=járványos fültőmirigy-gyulladás, Haemophilus influenzae b okozta megbetegedések, varicella=bárányhimlő) viszonylag újabb készítmények állnak rendelkezésre. A gyermekkori oltások esetenként felnőttek között is alkalmazásra kerülhetnek.

Influenza elleni védőoltás

Az influenzajárványok idején a halálozás az átlag fölé emelkedik("excess subunit"), ami jórészt a 65 éven felüliek "előrehozott halálozásból" ered. A mortalitás szinte kizárólag a vírusfertőzést követő bakteriális felülfertőzésből, főleg a pneumococcus pneumóniából adódik. E két betegség okozta halálozást az influenza és a pneumococcus oltásokkal a felére lehetne csökkenteni.

Súlyos pneumococcus fertőzés elleni védőoltás

A pneumococcus (pncc) elleni oltás mindazon esetekben indokolt, ahol az influenza vakcináció is javasolt!A pneumococcusoknak több mint 90 szerotípusa ismert. Az oltóanyagok a 23 leggyakoribb és kiemelkedően patogén törzs protektív antigénjeit tartalmazzák. A vakcina 2 éven aluliakban nem immunogén!

A védettség időtartama hosszú. Rendszeres emlékeztető oltás nem javasolt, csak különleges körülmények esetén (léphiányos állapot, liquorrhoea, stb.). Ezeknél a felnőtteknél 5-10 év időközzel két oltás javasolt, amit 65 éves kor felett meg kell ismételni. Krónikus betegeknek egyetlen oltás elég, amit szintén 65 éves kor felett ismételni kell, ha eltelt 5 év az első oltástól számítva.

Nemzetközi utazásokkal kapcsolatos oltások

A fejlődő országokba utazók az itthonihoz képest kedvezőtlenebb, esetenként veszélyes közegészségügyi - járványügyi körülmények közé kerülhetnek. Ezeken a területeken számos olyan járványos betegség endémiás, amelyek az iparilag fejlettebb országokban gyakorlatilag már nem fordulnak elő, mások viszont, a klimatikus viszonyok miatt, eleve kizárólag a trópusokon lehetnek, illetve vannak jelen.

A veszélyeztetettség mértékét számos tényező befolyásolja: a célország járványügyi helyzete; az utazó városban vagy vidéki területen lakik-e majd; mennyi ideig tartózkodik a kritikus környezetben; milyen az egészségi állapota; milyen betegségek ellen van védettsége, stb. A fajlagos védekezés speciális lehetőségei ugyan elég korlátozottak, ennek ellenére az oltásokkal elérhető védelem lehetőségeit ki kell használni.

További részletek az OEK oldalán!

VACSATC Magyaroroszág

http://www.vacsatc.hu/?Feln%F5tteknek-aj%E1nlott-v%E9d%F5olt%E1sok&pid=25

összeállította:

Dr. Jelenik Zsuzsanna

infektológus főorvos

Országos Epidemiológiai Központ

Forrás: Országos Epidemiológiai Központ, OTH Járványügyi Főosztály