Ezeket látta már?

Fertőző májgyulladás/hepatits A

2007.11.25. Módosítva: 2015.11.04.

A fertőző májgyulladás kórokozója a HEPATITIS A VÍRUS, mely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy a szennyezett étellel-itallal terjed. Emberi széklettel trágyázott, nyersen fogyasztott zöldségek, saláták, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételek - „tenger gyümölcsei”- is fertőzöttek lehetnek. A vírus a hidegnek ellenáll, fagyasztás sem pusztítja el, emiatt még a fertőzött vízből készített jégkocka és a fagylalt fogyasztása is veszélyes lehet.

A védőoltással megelőzhető betegségek közül, a fertőző májgyulladás a leggyakoribb. A világon mindenütt elterjedt, Észak-Európa, Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok és Japán kivételével. A gazdaságilag elmaradott országokban - a legtöbb ázsiai és afrikai ország - már gyermekkorban, szinte mindenki átesik a fertőzésen. A jó higiénés körülmények hatására, egyre későbbi életkorra tolódik át az átfertőződés, így hazánkban is, az 50 évnél fiatalabbak fele még fogékony a fertőző májgyulladásra, azaz a fertőzött területre utazáskor védekeznie kell a betegséggel szemben.

A betegség lappangási ideje 2-8 hét. Lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezt, hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság követheti. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat. Magától gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani. Idősek és az egyéb okból májbetegek között, súlyosabb lefolyású lehet.

A fertőző májgyulladásban szenvedő beteg a "sárgaság" megjelenése előtt már üríti székletével a vírusokat. Ez alatt az idő alatt fertőzőképes. Gyermekeknél gyakori a tünetmentes átvészelés, azonban a székletükben ürülő vírusok fertőzhetik a környezetükben élőket.

A megelőzés lehetősége - védőoltás

A hepatitis A ellen többféle oltóanyag van forgalomban. Mindegyik elölt vírust tartalmaz és egy éves kortól alkalmazható. A védettség - oltóanyagtól függően - a 10.-15. naptól alakul ki, amit figyelembe kell venni az utazás tervezésekor. Az első oltás után, oltóanyagtól függően, 6-60 hónap múlva esedékes az emlékeztető oltás, amely után a védettség legalább 10 évig tart.

Kinek javasolt az oltás?

A fertőzött területre utazóknak

A külföldi utazásokat kedvelőknek, akik nem estek át fertőző májgyulladáson gyermekkorukban.

Azoknak, akik kedvelik az utcai árusoknál való étkezést

Akiknek krónikus májbetegsége van (pl.: hepatitis B, C)

Oltási reakció:

Az oltás helyén bőrpír, enyhe duzzanat, fájdalom jelentkezhet

Ellenjavallat:

  1. 1 évnél fiatalabb életkor, súlyos lázas állapotok.
  2. Az utazásokkal kapcsolatosan leggyakrabban a fertőző májgyulladás elleni oltást ajánlják.
  3. Kiadta az Országos Epidemiológiai Központ
  4. 1097 Budapest, Gyáli út 2-6.
  5. www.oek.hu
  6. Tel.: 36/1/476-1100 Fax: 36/1/476-1226
  7. A kiadásért felelős: Dr. Melles Márta főigazgató főorvos
  8. Összeállította: Dr. Jelenik Zsuzsanna infektológus főorvos

frissítve: 2007

Forrás: Országos Epidemiológiai Központ, OTH Járványügyi Főosztály