Fogorvoshoz menne? Ha nincs oltása, nehéz dolga lesz

fogorvos_0

Aki nem oltatta magát, nem feltétlen lesz könnyű még egy egyszerű fogtömésre sem időpontot kérnie.

Ha fogorvoshoz menne, de nem oltatta magát, akkor először a háziorvostól kell kérni PCR-tesztet, majd 48 órán belül időpontot kell találni a fogorvoshoz -derül ki a Népszava cikkéből.

2021.08.09-től hatályos az a miniszteri rendelet, ami alapján azok, akiknek nincs védettségi igazolványa, csak akkor mehetnek halasztható műtétre vagy rehabilitációs ellátásra, ha saját költségen vállalják a PCR-tesztet. Ez alól 4 eset jelent kivételt:

- ha a páciens fertőzésgyanús,

- ha műtétre szoruló gyereket kísér,

- ha 18 évesnél fiatalabb,

- ha önhibáján kívül nem kaphatott oltást.

A szabályozás a fogorvosnál is nehezíti a bejelentkezést, ugyanis a beavatkozások előtt 6 éves kor felett vagy védettségi igazolványt, vagy egy 48 órán belül készült PCR-tesztet kérnek. Dúl Zoltán fogorvos azt mondta a Népszavának, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden fogtömés, szájüreg-átvizsgálás előtt az orvosoknak kérniük kell az igazolást.

Olvasson tovább! Szputnyik vakcina: ennyit ér a delta variáns ellen

Ha nem sürgősségi ellátásról van szó, akkor ez annyit jelent, hogy amennyiben ingyenes PCR-tesztet kérünk, a háziorvosunkhoz kell fordulni, hogy megrendelje a mentőktől a PCR-tesztet, és ha megvan a negatív eredmény, a fogorvosnak kell olyan időpontot találnia, ami még belefér a 48 órás időkeretbe. Gyökérkezelésnél ez azonban akár 3-4 alkalmat is jelenthet, amikor minden esetben végig kell menni az említett folyamaton.

Forrás: EgészségKalauz